Napelemes buszok a lengyel fővárosnak

Solaris Urbino

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.05.16. 12.00

Napelemes buszokat vásárol a lengyel főváros. A vadonatúj buszokon még alkoholszonda is lesz az utasok biztonsága érdekében.

Amikor 10 évvel ezelőtt először Varsóban jártam, még javarészt piros-sárga Ikarusok, valamint rendszerváltás előtt és után készült Jelczek uralták a lengyel főváros utcaképét. Egy-egy alvállalkozónál ugyanakkor már feltünedeztek az első generációs Solaris Urbinók és mivel akkor ismeretlen volt számomra a márka, inkább vártam néhány buszt, hogy kipróbálhassam mit is tud az akkor még zsenge korban lévő bolechowói gyártó (2001-ben alapították). Akkor egészen meglepett a városi kialakítású Solaris Urbino, melynek utastere tágas és kényelmes volt, szemben más közép-európai gyártók buszaival, melyek akkoriban még ádáz harcot vívtak az alacsony padlóból fakadó üléselrendezési kihívásokkal.

A Solarisok száma napjainkban meghaladja az 1000 darabot, és mindegyikük kivétel nélkül alacsonypadlós. Úgy tűnik ez a szám a jövőben is növekedni fog, hiszen a helyi operátor, az MZA nemrég jelentette be, hogy 60 csuklós és 20 darab szóló kivitelű új Urbinót vásárol. Az első példányok még októberben, míg az utolsó darabok december végén érkezhetnek meg a varsói tömegközlekedési vállalathoz.

Alvállalkozós Solaris Urbino 15 Varsó belvárosában 2006-ban. Fotó: Aranyi Péter

A városi kivitelű buszokat napelemekkel szerelik, melyek a járművek tetején kapnak helyet. Az elemek feladata lesz támogatni az autóbuszok elektromos eszközeinek működtetését a dízelerőforráshoz kapcsolt akkumulátor mellett. Ez a megoldás alacsonyabb energiafelhasználást, ezáltal pedig kisebb üzemanyag-fogyasztást, illetve kevesebb károsanyag-kibocsátást jelent. A napelemek hadrendbe állítása egyéb iránt okos megoldás lehet, hiszen napjainkban a dízelmotorral szerelt buszoknak olyan plusz eszközök működtetésére kell gondot fordítaniuk, mint a légkondicionáló, vagy éppen az utastéri kamerarendszer.

Az új Urbinókat Paccar MX-11-es, Euro 6-os motorokkal szerelik, melyekhez Voith gyártmányú DIWA 6-os sebességváltók csatlakoznak, melyekkel további 5 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el. A járműveket korszerű és takarékos LED-világítással látják el, emellett az utastérben légkondicionáló és LCD-monitorok is lesznek. Az utasok biztonsága érdekében 5 külső és 5 belső kamerával is felszerelik a járműveket.

A lengyel főváros emellett úgynevezett “alcolockkal” is próbálja óvni utasait. A készülék a vezérlőegységeken keresztül megakadályozza az autóbusz indítását abban az esetben, ha a sofőr spiccesen, vagy alkoholtól teljesen elázva ülne volánhoz. A Solaris buszok offenzívája nem áll meg, hiszen idén még tíz darab Urbino érkezik Varsóba, melyek teljes mértékben elektromos hajtásúak lesznek. 

Kommentek

  • Vérmacy

    Rajta! Mo-ra is napelemes buszokat! Tudás megvan az egyetemeken, buszgyártói történelmünk, tudásunk meg van! Buszgyárat építsünk, ne stadiont…

  • Steppenwolf

    A buszgyártó történelmünket bökhetjük, nem abból kell élni, azok a mérnökök már nem élnek, vagy rég nyugdíjasok, attól nem megy előre a dolog.
    Buszgyáraink is vannak, nem kell azokat építeni, meg amúgy sem az állam feladata, még annyira sem, mint a stadionépítés. A magyar buszgyártásnak aligha egy napelemes busz lenne most a legfontosabb.

Rendőri felvezetést kapott Budapesten egy terhes hölgy és az apuka

A felvétel nem friss, ettől függetlenül le a kalappal a rendőrök előtt.

Háromhengeres szedán a BMW-től

Megkezdte legkisebb limuzinjának forgalmazását a BMW. A lépcsőshátú 1-es Kínában készül, és sajnos csak ott kapható.

Megéri hűségesnek lenni? Gombokért?

A nagyobb kúthálózatok rafinált pontgyűjtő akciókkal próbálják magukhoz édesgetni az autósokat. De kinek éri ez meg? Naná, hogy nem nekünk

Peugeot Instinct: Tanulékony kombikupé

Elektromosnak sejtettük, és részben az is: a Peugeot tanulékony kombikupéja konnektoros hibrid hajtásláncot kapott több mint 300 lóerővel.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest, Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

F1: A Mercedes tarolt az első tesztnapon

Az első Forma-1-es előszezoni tesztnapon a Mercedes a legtöbb és leggyorsabb kört is elkönyvelhette. A Ferrari is tisztességgel dolgozott, a McLarennél viszont nem festenek jól a dolgok.

Nem lesz EU-s vizsgálat az F1 eladása miatt

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos úgy döntött, hogy nem indítanak vizsgálatot a Forma-1 eladása miatt.

Egészen magas szinten űzi az öreg a karosszériázást

Toppon van a bácsi, látszik, hogy a legmagasabb iskolában tanulta el az alapokat. Innen nincs fentebb.

A modern autók rákfenéje, a méregdrága kettős tömegű lendkerék

Gajdán Miklós kollégánk a modern, turbós autókban már kopóalkatrészként számon tartott kettős tömegű lendkerék alkalmazásának okát járja körbe. Ezért van szükség erre a drága alkatrészre.

Képcunami a Forma-1-es tesztről

Több tucatnyi fotó és számos videó a 2017-es Forma-1-es autók első napjáról Barcelonából.

A tíz legfurcsább raliautó, amit valaha pályára engedtek

Igen különleges látványt nyújtottak ezek a versenyautók, amikor elrúgták a murvát és csattogott a kipufogó. Következzen most tíz unortodox raliautó, amire soha nem számítanál a pálya szélén ácsorogva.

Citroën C4 Cactus OneTone : Darth Vader városi járgánya

Április elsejétől forgalmazzák, mégsem tréfa a Citroën szurokfekete kompakt modellje. Félő, hogy csak Angliában lesz kapható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.