Takarékos amcsi sebességváltók

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.05.10. 12.00

Új sebességváltókat mutatott be az amerikai Allison, melynek termékeit előszeretettel használják egyes magyar gyártók is.

Az Allison nemrég olyan új sebességváltó-szériát mutatott be, mely jelentős mértékben hozzájárul az autóbuszok üzemanyag-csökkentéséhez. Az xFE névre keresztelt fejlesztéssel (extra Fuel Economy, vagyis extra üzemanyag-hatékonyság) a buszok automata sebességváltói 7 százalékkal kevesebb tüzelőanyagot égetnek el.

Az xFE sebességváltók a jelenlegi modellekkel megegyező csatlakozó-, illetve befoglaló-méretekkel, továbbá azonos terhelhetőséggel rendelkeznek. Ugyanakkor optimalizált áttételi sort tartalmaznak, mely illeszkedik a cég által kínált FuelSense Max csomaghoz. Mit jelent ez a gyakorlatban? A sebességváltót úgy tervezték meg, hogy 1-es fokozatban lehetővé tegye a tisztán mechanikus erőátvitelt. Ennek köszönhetően sokkal  nagyobb mértékű lehet a mechanikus üzemmód, így nagyobb fokozatba kapcsolva alacsonyabb fordulatszámnál és jól működik az eszköz. Ennek köszönhetően kevesebb üzemanyagot égethet el az autóbusz a gyártó szerint.

Az új sebesség-áttétek segítik az üzemanyag-gazdaságos működés megvalósulását a gyakori elindulás-megállást igénylő és alacsony átlagsebességű üzemi ciklusok esetén. A helyközi és városi buszok ideális felhasználói ennek a technológiának, pont ezért ajánljuk a terméket ezekhez az alkalmazásokhoz” – mondta Lawrence Love, az Allison Transmission globális marketing igazgatója. Az xFE modellek kompatibilisek az alternatív üzemanyagot használó erőforrásokkal is.

Az új B3400xFE sebességváltó modell gyártása a múlt hónapban kezdődött az amerikai Indianapolisban. Észak-Amerikán kívül az Allison további három xFE sebességváltó modellt kínál majd.

Kommentek

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.