Elektromos törpe a világnak

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.05.09. 12.00

Június közepén, Milánóban tartja világpremierjét a Volvo új elektromos hajtású törpéje.

Svédország nyugati partvidékén fekvő Göteborgban áll forgalomba hamarosan a Volvo új teljesen elektromos hajtású autóbusza. A svéd város tervei szerint az egyik viszonylaton csak környezetbarát járművek fognak közlekedni kísérleti jelleggel. Eszerint a három teljesen elektromos, valamint hét hibrid üzemű Volvo busz szálltja az utasokat. Bár számunkra még távolinak tűnik a göteborgi fejlesztés, elképzelhető, hogy néhány éven belül hazánkban is jelentősebb mennyiségű elektromos autóbusz áll forgalomba.

Addig is nézzük meg közelebbről, miféle szerzet a svéd gyártó új modellje. A jármű 10,7 méter hosszú, tehát 30 centivel rövidebb egy egy Ikarus 260-as autóbusznál, ugyanakkor mindössze két, széles utasajtóval látták el. Érdekes módon a két ajtószárnyat közvetlenül egymás mellett helyezték el, így olyan hatást keltenek, mintha a jármű egybenyíló, kétszárnyú utasajtókkal rendelkezne. Az optikai csalódás ellenére a két ajtó között vékony karosszériaelem található. A Volvo elektromos autóbuszánál feltűnő lehet továbbá, hogy az első tengely szokatlan helyre, közvetlenül a homlokfal mögé került.

A jármű megjelenése alapvetően a 8900-asra hajaz, de a lámpatestek például újszerű blokkokba vannak ágyazva, illetve a lökhárító kialakítása is némiképp eltér a szériaváltozatokban alkalmazottól. A modell már annyira innovatív, hogy a sofőr pozíciója sem hagyományos kialakítású. A vezetőülés, illetve a műszerfal középre került, mely hasonlatos a villamosokban alkalmazott megoldáshoz. Ez manapság a BRT-buszoknál is nagyon népszerű konstrukciós megoldásnak számít, azonban egy ekkora busznál felmerül a kérdés, hogy van-e így értelme?

A gyártó szerint az új elektromos busz 86 utas szállítására alkalmas és 80 százalékkal kisebb a “fogyasztása” egy hagyományos autóbusznál. Az utastérben pedig vezeték nélküli internet igénybevételére is van lehetőség. A jármű világpremierje június 15-én lesz a milánói UITP kongresszuson és kiállításon lesz, gyártása várhatóan 2017-ben indul majd.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.