Behozható-e a Mercedes-Benz lemaradása?

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.05.01. 12.00

A Mercedes-Benz követi a legújabb trendeket és elektromos autóbuszt fejleszt. Még épp időben.

A Daimler tulajdonában lévő Mercedes-Benz egyik legsikeresebb típusa a városi és elővárosi utasszállításra tervezett Citaro, hiszen eddig Európában több mint 45 ezer darabot értékesítettek belőle. Ebből a mennyiségből jutott Budapestre is, jelenleg közel 200 darab van forgalomban a régi és az új generációs Citarókból összesen. Bár a német gyártó érthető módon a már bevált és népszerű városi autóbuszmodelljére fókuszál a környezetbarát hajtás tekintetében, előfordulhat, hogy egy kicsit későn kapcsolt.

Több európai versenytárs modellkínálatában, így a lengyel Solaris, a holland VDL, valamint a cseh SOR is megtalálhatóak már a szériagyártásban készülő elektromos autóbuszok. A Mercedes háromágú csillaga persze mindig szépen csillog, ezért talán még nem olyan jelentős a lemaradás. A napokban a németek egy teljesen elektromos (E-Cell), valamint egy üzemanyagcellás (F-Cell) Citaro fejlesztésének tervét jelentették be.

Az E-Cell és az F-Cell Citaro várhatóan az évtized végére kerülhet sorozatgyártásba, a prototípusok megjelenésének ideje ugyanakkor még bizonytalan. A gyártó előrejelzése szerint ennek ellenére 2030-ra a Citaro buszok 70 százaléka elektromos hajtáslánccal készül majd. A két környezetbarát hajtással ellátott modell moduláris e-platformra épül, a járművek töltési infrastruktúrája és az akkumulátorok energia tároló kapacitása pedig teljes egészében a jövendőbeli üzemeltetők igényeire szabható lesz.

A Mercedes-Benz ugyanakkor egyelőre a gázhajtás terén kínál  alternatívát a károsanyag-kibocsátás csökkentése terén, ugyanis a cég a milánói 61. UITP kongresszuson mutatta be új, sűrített földgázzal (CNG) hajtott motorját. A M936G típusú 7,7 literes, hathengeres erőforrás 302 lóerős (222kW) teljesítmény leadására képes. A kizárólag CNG-vel üzemeltethető motor teljesíti a legszigorúbb, Euro 6-os kibocsátási normákat, emellett 20 százalékkal kevesebb káros anyagot pöfög a levegőbe, mint dízeles társaik.

A CNG-s hajtás terén tehát időben kapcsolt a német gyártó, de elképzelhető, hogy az elektromos buszok terén kicsit későn látott neki a tervezgetésnek a Mercedes-Benz. Persze, a jó öreg mondás itt is igaz, történetesen, hogy az nevet igazán, aki utoljára nevet.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.