Amikor még a lovakat is busszal vitték

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.04.10. 12.00

A rendszerváltás előtt a rendőrség speciális buszt vásárolt a lovak szállítására. A jármű most megkímélt állapotban eladó.

Igazából nem nagyon van olyan felhasználási terület, melyre nem készült volna valamilyen autóbusz a néhai székesfehérvári, vagy budapesti Ikarus gyárban. Az egykori szocialista vállalat ráadásul gyárilag ontotta magából a speciális buszokat. Korábban beszámoltunk már egy rádiósról is, de most következzen a rendőrség lószállító busza.

A járművet 1987-ben adták át a magyar rendőrségnek. A  karosszériát azóta részlegesen felújították, ennek köszönhetően nem igazán kezdte ki a rozsda ezt a ritkaságot. Az Ikarus 260-as alapjaira épülő modell leginkább a tető kialakításban tér el a 200-as típuscsalád többi változatától, hiszen az eredetileg 3,4 méter magas kasztnit megnövelték annak érdekében, hogy lovak kényelmesen elférjenek a jármű utasterében. A busz egyéb iránt kilenc kisebb termetű paci szállításra alkalmas, a kísérőszemélyzet részére pedig öt normál buszülés áll rendelkezésre.

Az eltelt közel három évtized alatt a rendőrségi lószállító mindössze 200 ezer kilométert futott, ennek megfelelően 230 lóerős motorja megkímélt állapotban van. A speciális lószállító oldalsó, valamint hátsó ajtóval van ellátva, ugyanakkor hiányoznak a karosszéria két oldalán található szokásos, nagyméretű ablakok, mivel a lószállítás során, az állatok nyugalma érdekében célszerű kisméretű ablaknyílásokat alkalmazni. A hátsó ajtónál található rámpa segítségével valósítható meg a lovak le- és felterelése, míg az oldalsó ajtó inkább a személyzet közlekedését szolgálja.

A járművet most közel két és fél millióért eladásra kínálja egy cég, mely nem mellesleg fel is újítja az autóbuszt. Ennek megfelelően a leendő vásárló azt is megmondhatja, hogy meg kívánja-e őrizni az autóbusz eredeti rendeltetését, vagy inkább autószállításra, gumiszerelésre, esetleg szervizbusszá szeretné átalakíttatni az autóbuszt.

Kommentek

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.