Pitypangból gyártanák a tehergumikat

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.04.07. 13.30

Tehergumi pitypangból? Ez nem vicc! Néhány év múlva akár még mi is exportálhatjuk majd a gazt a németeknek.

Bár az április eleji időjárás korántsem volt tavaszinak mondható, a pitypang minderre fittyet hányt és már bontogatja jellegzetes, sárga virágát, melyből később gyermekkorunk kedvenc játékszere, az elfújható fehér korona fejlődik ki. A gyomnövényként számon tartott – idehaza kifejezetten elterjedtnek számító – gyermekláncfű azonban nem csak arra jó, hogy a gyerekek elszórakozzanak vele. Minderre a Continental, valamint az aacheni székhelyű Fraunhofer Biológiai és Ökológiai Intézet (IME) munkatársai jöttek rá néhány évvel ezelőtt.

A gumiabroncs-gyártó és a kutatóintézet komoly kísérletezésbe kezdett a pitypang nedvének felhasználásával kapcsolatban. A kaucsukfákból nyert alapanyaggal szemben a gyermekláncfű nedvének felhasználása ígéretes lehetőségeket rejt magában a németek szerint. A Continental a tavalyi hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon mutatta be az első, pitypang nedvéből készült tesztabroncsot, melyt a Taraxacum néven ismerhetett meg a nagyközönség.

A pitypangból készülő abroncsok előnye, hogy a növény termesztése kevésbé függ az időjárástól, mint a kaucsuk előállításához használt kaucsukfáé. Emellett mezőgazdasági szempontból annyira alacsony igényekkel rendelkezik, hogy termesztése új hasznosítási lehetőséget jelent a megműveletlen földterületek számára. Bár az Európai Unióban kevés ilyen terület van, látva azt, hogy hazánkban milyen szép számban nő a pitypang, még az is lehet, idővel ez lesz Magyarország második számú exportnövénye, szigorúan a búza után.

A fejlesztés következő lépéseként a gumiabroncs-gyártó tartós teszteknek veti alá a pitypangból készülő abroncsokat annak érdekében, hogy világossá váljon a Continental számára, hogy a mindennapos üzemeltetés során mennyiben viselkednek másképp a környezetbarát gumiabroncsok. A német gyártó egyébiránt nem csak a teherabroncsok, hanem személyabroncsok esetében is próbálkozik a pitypang nedvének felhasználásával. Idővel pedig a bicikligumikra, valamint más egyéb szegmensben forgalmazott gumiabroncsokra is kiterjesztik a kísérleteket.

Kommentek

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.