Megújult a Fiat Dobló Cargo

Öt év után jött a frissítés

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2015.03.27. 15.00

Egy kicsit egérszerű orral, sok-sok okos kis finomítással érkezett meg öt év után a Fiat kisteherautójának frissített verziója.

Röviden – Fiat Dobló Cargo 2015

Mi ez?

A Fiat kis-haszonjárműve, a VW Caddy, Citroën Berlingo, Renault Kangoo, stb. olasz ellenfele 
Mit tud? Elvisz egy tonnát, a legnagyobb változat (Maxi) 5,4 köbméteres
Mibe kerül? 3,29 millióról rajtol az 1,4-es benzines, a kisebbik (1,3, 90 LE) dízellel 3,48, a nagyobbal  (1,6, 105 LE) 3,78 millió a fapados rövid Cargo
Kinek jó?  Kisvállalkozások, nagy flottát üzemeltető cégek mindenes kisfurgonja a Dobló

Az EU-ban a Fiat a kis-haszonjárművek piacán tavaly a negyedik helyen zárt (a VW, a Renault és a Ford mögött), Magyarországon a Ford mögött a második volt, 14 százalékos piaci részesedéssel. A Doblót a maga kategóriájában az EU-ban a Citroën Berlingo, a Renault Kangoo, a VW Caddy és a Peugeot Partner is lenyomta, de nálunk, a mi kis árérzékeny piacocskánkon tavaly csak két konkurens előzte meg: a mindennél olcsóbb Dacia Dokker és az állami flottabeszerzéseken hagyományosan jól szereplő VW Caddy.

Dobló-flotta valahol az Alföldön

A Doblóból jelenleg a második generáció fut, a modell életútja megbízhatóan, ötéves ciklusokban ketyeg. 2000-ben jött az első széria, meghökkentő, de végül is nem rossz orral (fekete “jégkockatartó”, emlékszünk, ugye?), 2005-ben érkezett a kevésbé megosztó, decensebb, faceliftelt változat. 2010-ben jött az új modell, óriási lámpákkal, amivel az orra meghökkentő volt, de végül is nem rossz. Most pedig itt a némileg egérszerű, de kevésbé megosztó, decensebb faceliftelt változat. Már alig várom 2020-at: vajon milyen lesz az új, meghökkentő, de végül is nem rossz Dobló-pofa?

Az új Dobló Cargo motorválasztéka: 1,3 literes MultiJet (90 LE), 1,6 literes Multijet (105 LE), 90 lóerős, robotizált sebességváltóval szerelt 1.6 Multijet, 135 lóerős, kétliteres Multijet, 95 lóerős 1,4-es szívó benzines, 120 lóerős TurboJet 1.4 bi-fuel (benzin/földgáz).

Variációk Dobló Cargóra


Külső

A felfrissített Dobló azonnal felismerhető keskeny fényszóróiról és modernre, divatosra formázott lökhárítójáról. Ettől eltekintve azonban maradt minden, ahogy volt. Összhatásában a szemnek kellemes, minden méretben arányos, az olaszos formatervezési fineszt még teherautóként sem nélkülöző tárgy a Dobló Cargo, jellegzetes, karakteres modell a maga kategóriájában.

Kétféle tengelytávval, 2755 vagy 3105 mm-essel rendelhető a kocsi és magasított tetővel is megvásárolható. Az 5,4 köbméteres Maxi XL rakterével már-már belever az eggyel nagyobb kategóriába, a Scudóéba.

Az egyik feladat: fel kellett fújni egy nagy zsákot, hogy kitöltse a Maxi rakterét


Belső

Az új Doblóban újdonság a háromszemélyes kabin. Na jó, inkább két és fél személyes: a jobb oldalon 69 ezer forintos felárért széles ülőlap és háttámla található, két biztonsági övvel. Három megtermett felnőtt itt sehogy se fér el, de az apuka reggel melóba menet két kisiskolás gyereket el tud vinni szabályosan suliba, és állítólag ez elég gyakran felmerülő igény a vevők részéről.

Két és félszemélyes a Dobló utastere

A 2010-es modellénél sokkal több a rakodóhely a kabinban, okosan kialakított kis rekeszek, üregek találhatók mindenfelé. Szerszámok, iratok, elektronikai cuccok tömkelege rejthető el, helyezhető el zörgésmentesen itt-ott-amott. A zugok száma felszereltségfüggő is: igazi sóherség a Fiat részéről, hogy az alapkivitelű kocsiból kispórolták a tető alatti rakodópolcot és a hasznos teret egy vékony tetőkárpit-elemmel fedték le, nehogy kihasználhassa, aki nem fizeti meg a drágább változatot. Aki viszont szívesen költene, akár színes, öthüvelykes érintőképernyős, DAB-rádiós, navigációs fejegységgel is feldíszítheti a kocsit.

Egy jól felszerelt, gyári hifis Dobló utastere

Állítólag csendesebb is lett az autó, egy referenciaterhelésen (harmadikban, ötvenről gyorsítva) három decibellel alacsonyabb benne a zajszint. Ettől azonban ez még egy furgon, visszhangos, kongó doboz, 130-nál a 3400-at forgó kis dízellel pedig lehet, hogy csendesebb, mint volt, de még mindig nem egy süketszoba.

A 90 lovas dízel, alap Dobló Cargo és konkurensei Nettó listaárak
Fiat Dobló Cargo 1.3 Multijet (90 LE) 3 479 000 Ft
Renault Kangoo Express 1.5 dCi (90 LE) 4 100 000 Ft
Dacia Dokker 1.5 dCi 90 Ambiance (90 LE) 2 550 000 Ft
VW Caddy 1.6 TDI Premier (102 LE) 3 889 000 Ft

Élénkebb gázreakció és Ecojet csomag

Az 1,3-as és 1,6 literes dízelmotor teljesítménye, katalógusértékei nem változtak, de a Fiat a vevői visszajelzések alapján módosította a motorvezérlést. A doblósok különösen a kisebb motorral sokat panaszkodtak a lanyha gázreakcióra, a nehézkesen meglóduló autóra. Bár a 0-100-as sprint a 2015-ös dízel Doblónál nem lett fürgébb, a kocsi hamarabb ugrik meg gázadásra, dinamikusabbnak tűnik.

A kuplung egy kicsit könnyebb, a váltó pontosabb lett állítólag – lehet, de a Doblót eddig sem volt nehézkes vagy kellemetlen vezetni. Felárért aerodinamikai optimalizálással, főleg tolóüzemben (motorfék) töltő generátorral, takarékosabb olajszivattyúval, stop/start rendszerrel, alacsony gördülési ellenállású gumikkal is megrendelhető a Doblo. Ez az Ecojet csomag, mely állítólag mintegy 15%-kal képes csökkenteni a dízelmotorok átlagfogyasztását.

Az 1,3-as (balra) dízellel autópályán nagyon üvölt a Dobló, az 1,6-ossal erősebb és csendesebb

Nagyobb flották üzemeltetői számára érdekes extra a Gateway nevű elektronika, ami a motorvezérlő elektronika adatait lefordítja és GSM-kapcsolattal lekérdezhetővé teszi flottakezelő informatikai rendszerek számára. Így monitorozható, hogy mennyire hatékonyan vezet a sofőr, kiszűrhetők az esetleges hibák és tervezhető, előre beütemezhető a karbantartás is a Dobló-flották számára.

A tesztút tapasztalatai

A Fiat hazai importőre olyan szinten agyonszervezett sajtóbemutatót rakott össze a Dobló Cargónak, ennek a dobozos teherautónak, ami egy-egy új Ferrari modellnek sem jár mifelénk. Na ja, Ferrariból kevesebb megy el egy évben itthon, mint fehér furgonból, szóval érthető volt a temérdek játékkal, feladattal, gokartpályás kergetőzéssel (!), félmeztelen modell-lányokkal (!!) izgalmasabbá tett rendezvény.

Érdekes feladat a menetpróbán: egy-egy óvodának is báboztak az újságírócsapatok a Dobló rakteréből

Bármilyen sűrű is volt a program, a legolcsóbb, legkisebb dízellel szerelt tesztautó, amit két napig vezettünk ide-oda Kecskemét környékén, nem hagyott túl mély nyomokat bennem. És ez most dicséret, mert ebben a kategóriában a belépő modell sokszor fájdalmasan gyenge, spártai és kellemetlen bír lenni. A Dobló Cargo nem az.

Eleve jól néz ki, ami sok mindent feledtet. Aztán: függőlegesen tájolt kilincsei tök jól kézre esnek, minden ajtónyitásnál felmerül az emberben, hogy miért nem minden autókilincs ilyen. Az ülések kényelmesek, a kabin tágas, a pedálokat sem kényelmetlenül teherautós elérni és a kormány is jó fogású, nem áll túl laposan.

Nagyon jól kézreállnak a kilincsek elöl-hátul

Az ötfokozatú váltóval városi és országúti körülmények között remekül dolgozik össze a kis, 1,3 literes dízelmotor, a Dobló fürgesége, mozgékonysága figyelemreméltó. A kategóriában egyedülálló független hátsó felfüggesztéssel az úttartás, kanyarstabilitás minden konkurens modellénél jobban tetszett, amit valaha vezettem; a Dobló nem sportkocsi, de nem dülöngél, üresen sem ráz és remekül tartja az egyenest, nem pattog el, nem mászkál el az úthibákon, nyomvályúkon.

Na jó, a felfüggesztés neve, a Bi-Link magyarul egy kicsit hülyén hangzik, de így legalább elmondhatjuk, ha Dobló Cargót veszünk, hogy megnyugtató érzés mindig tudni, hogy ott van alattunk a Bi-Link.

Szavazás

Hány pontot ér a tízből a Fiat Doblo Cargo?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Egészen az évtized végéig dolgozhatunk a sógoroknak

Új üzletet ütött nyélbe a győri Rába Zrt., mely egy bécsi gyár számára szállíthat hegesztett járműszerkezeteket.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.