Ismét megmenekült egy magyar busz

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.03.21. 12.00

Most már szinte havonta számolhatunk be frissen elkészült buszfelújításokról. Ezúttal egy, a világháború után megjelent modell menekült meg.

Még tavaly adott hírt a King of the Road arról a ritkaság számba menő magyar buszról, melyet egyenesen a susnyásból mentettek ki. A háború után elsőként megjelent, a főváros történetében is nagy jelentőséggel bíró MÁVAG Tr5-ös korhű helyreállítása a budapesti autóbusz-közlekedés centenáriumából történt. Az első ilyen modelleket – szám szerint ötöt – a háború után, 1948-ban Budapesten, a Parlament előtt adták át a nagyközönségnek.

A 105 lóerős Láng dízelmotorral hajtott, orrmotoros, fa- és fémkarosszériás buszok egyszerre hatvan utast tudtak szállítani. A 300 ezer Forintért szállított járműveket ötfokozatú sebváltóval gyártották. A buszok karosszériáját az Uhri Testvérek cég – a későbbi Ikarus Karosszéria és Járműgyár jogelődje – készítette.  A Tr5-ből összesen 228 kocsi vett részt a budapesti tömegközlekedésben. Ezek a modellek 1963-ig járták az utcákat, később a legtöbbjüket a FAÜ saját műhelyeiben csuklósbuszokká építették át és ebben a formában, Ikarus 60-asok és 601-esek hátsó tagjaként még évekig részt vettek a főváros tömegközlekedésében.

A modellnél újszerű megoldásnak számított, hogy a viszonylatjelző számot a homlokfalba süllyesztették és alatta nem alkalmaztak irányjelző táblát. Mivel a háború előtti autóbuszokon sok hosszú ülés volt, később ezeket keresztülésekké alakították át. Érdekesség, hogy a Tr5-ös esetében az ablakok nyitása még hasonló volt az egykori UV-villamosokéhoz, vagyis az oldalfalakba ágyazott karokkal lehet letekerni az ablaktáblákat.

Kevesebb, mint egy év alatt készült el a MÁVAG Tr5

A Verőcéhez tartozó Magyarkúton előkerült MÁVAG Tr5-ös szerencsére azon kevés járművek egyike, amelyek nem lettek bevonva egykoron a csuklósításba, ezért vázszerkezete egyben és meglehetősen jó állapotban volt.  Nem tudni, hogy az említett Tr5-ös, miért is került éppen Magyarkútra, ahol is egy házba épülve, tulajdonképpen az épület egyik szobájává változva vészelte át az évtizedeket.

A jármű rekonstrukciója a Lanta Consulting Kft. köré szerveződött, szakmai körökben elismert veteránosokból, közlekedésbarátokból, szakmabeliekből álló stáb segítségével sikeresen befejeződött. Budapest utazóközönsége egy újabb különleges, ez esetben ráadásul egyedülálló történettel bíró nosztalgiajárművel gazdagodott.

Kommentek

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik az Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

Őszinte használt autók több mint 500 000 kilométerrel

Ebben a kategóriában sokkal több eladó darabot találnánk, ha nem volna nemzetközi sport a kilométerórák visszatekerése. De mivel valamilyen csoda folytán a legtöbb eladó 15-20 éves autó alig futott 150-250 ezer kilométert, így a kilométert bevalló sokat futott autók ritkák, akár a fehér holló.

F1: Ki lesz a Red Bull tartalékosa?

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko elmondta, kit ültetnének a nagycsapat autójába, ha Daniel Ricciardo vagy Max Verstappen kidőlne valamiért.

Minden autóba nyomkövetőt kell szerelni Kínában

Minden gépjárműbe műholdas nyomkövetőt kell szerelni az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm körzet egyik prefektúrájában a terrorizmus elleni küzdelem keretében.

F1: Világbajnok tanácsadó segíti Bottast

A 2017-re a Mercedeshez szerződött Valtteri Bottas nagyon örül neki, hogy a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen segíti majd őt a háttérből.

Hivatalosan is megvan Magyarország legtorzabb BMW-je

Ha valaki netán van olyan elvetemült és pénzt ad érte, egy dologra kérjük: bontsa szét és alkatrészenként adjon túl rajta, mert ez ebben a formában a márka meggyalázása.

SsangYong XAVL: új szabadidőjármű Koreából

Genfben mutatja be új SUV-tanulmányát a SsangYong. Az egykori Korando szellemi utódja meglehetősen távol esett a fájától.

Női szupergonosz a Nissan elektromos nagykövete

Az Öngyilkos osztag című képregény-feldolgozás egyik főgonoszát játszó Margot Robbie ausztrál színésznőt választotta a Nissan elektromos mobilitási nagykövetéül.

Élőben barátságosabb a törtszemű Skoda Octavia

Menetrend szerint érkezett a harmadik generációs Skoda Octavia időközi ráncfelvarrása, ami leginkább két, alig pár centi hosszú lemezdarab miatt igazán érdekes a szokásos új színek, digitális funkciók, vezetéssegédek mellett.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.