Magyar versek a varsói metróban

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.03.18. 08.00

A kezdeményezés jó példa arra, hogyan találkozhat a tömegközlekedés a kultúrával. Sőt, a közelgő lengyel-magyar barátság napját is ünnepelhetnénk ily módon.

A helyzet az, hogy a lengyel főváros nemrég befejezte a második metróvonalat (az elsővel is az ezredforduló után végeztek, igaz, azt nagyon sokáig építették). Bár már önmagában ez is megérne egy misét, most mégsem erről, hanem a varsói metróban közzétett magyar versekről lesz szó.

Varsó négy év kihagyással ismét csatlakozott ahhoz az európai kezdeményezéshez, mely már 29 éve kísérli meg közelebb hozni a verseket az emberekhez. A “Vers a metróban” elnevezésű akcióban korábban olyan nagyvárosok  vettek részt, mint London, Párizs  vagy éppen New York. A projekt keretében az utasok mind a metróállmásokon, mind pedig a szerelvények belsejében kortárs verseket olvashatnak európai költőktől és íróktól. Az idei évben a varsói metróban többek között szlovák, német, spanyol, román és magyar szerzőktől is olvasható egy-egy szerzemény.

A magyar vonalat Polgár Anikó, Tóth Kriszta és Szabó T. Anna képviseli és verseik pedig nemcsak lengyelül, hanem magyar nyelven is megjelennek a posztereken és a plakátokon. A  metróra váró, vagy éppen a szerelvényeken utazó varsóiak ugyanakkor nem teljes verseket, hanem többsoros idézeteket olvashatnak. A részletes költemények az interneten, az erre a célra létrehozott weblapon érhetők el, ahol nemcsak a versekről, hanem szerzőikről, továbbá azok lengyel műfordítóiról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A projekt lengyelországi megvalósítását a varsói EUNIC-klaszter szervezte immár 5. alkalommal. A munkában a varsói Magyar Kulturális Intézet is részt vett, ugyanis a három költőnőt ők választották ki, verseiket pedig az intézet munkatársai fordították le lengyelre, emellett arányosan hozzájárultak a teljes vállalkozás anyagi költségéhez.

A lengyel főváros metróvonalain három héten keresztül lesznek láthatók a versek, ennyi idő alatt talán kívülről is megtanulnak egy-egy verssort az utasok. A kezdeményezés időzítése pedig nem véletlen, hiszen március 21-én tartják a Költészet Világnapját.

Kommentek

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.