Vizet köpő kétfejű sárkány

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.03.02. 12.00

Két fülkéje van mégis egy irányban megy. A kínaiak az alagúttüzekhez ilyen, speciális kialakítású tűzoltóautókat használnak.

Stílusosan akár “kétfejű sárkánynak” is nevezhetjük az a tűzoltóautót, mely nemrég állt forgalomba a kínai Nanjing városában. Az MAN által gyártott TGM 18.340-es összkerék-hajtású alvázat ugyanis két vezetőfülkével látták el. Felmerül persze a kérdés, hogy akkor melyikből kormányozható a jármű? A helyes válasz az, hogy mindkettőből, vagyis egészen pontosan a dupla fülkéből, melyből szükség szerint “átadható” az irányítás a hátsó kabinba. Ezáltal a tűzoltóautó megfordulás nélkül tud haladni, ami különösen fontos például szűk utcákban vagy alagutakban végzett oltásnál, amikor minden másodperc számít.

Ilyen tűzoltóautókat 2010 óta használnak Shanghai-ban és úgy tűnik, hogy a kínaiak továbbra is igényt tartanak ezekre a speciális járművekre. Mindez persze érthető, hiszen a sajátos megoldást képviselő tűzoltóautók elsősorban forgalmas autópályák alagúttüzeinél vethetők be, ahol általában sem idő, sem hely nincs a megfordulásra.

A speciális járművek felépítményeit az osztrák EMPL-gyártja, mely szigetelőanyagokkal és hőálló anyagokkal teszi lehetővé, hogy a tűzoltóautók elviseljék az esetleges hőhatásokat. Érdekesség, hogy a gumiabroncsok védelméről egy speciális hűtőrendszer is gondoskodik, mely a kerékdobba épített fúvókákon keresztül óvja azokat az alagúttüzek során jelentkező hőtől.

A kétfejű sárkány vízágyúja percenként 2000 liter fecskendezésére képes, mely kiváló értéknek számít az ilyen tűzoltóautók esetében. A tűzoltáshoz szükséges eszközök a hagyományos tűzoltó járművekhez hasonlóan pedig a felépítmény oldalán kaptak helyet. A járművek oldalsó redőnyeire speciális díszítés is került, hiszen mégiscsak Kínában szolgálják ezek a járművek a tűzoltókat.

Kommentek

  • mongolica

    Svájcba és más nyugat európai ország alpoknál lévő részein több 10 éve használják.

  • mongolica

    ezeket a duplafűlkés tűzoltó gépkocsikat

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.