Kamaz a rénszarvasok között

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.02.10. 12.00

A Kamaz nemcsak teherautókat, hanem csapatszállító teherautókat is gyárt, melyek mostoha terepviszonyok között is megállják a helyüket.

Az Orosz Föderáció részét képező Hanti- és Manysiföld Magyarországnál több mint ötször nagyobb területen fekszik. A népsűrűség ennek ellenére nagyon gyér, csupán 2,8 fő/km2. A közlekedés szempontjából éppen ezért nagy hangsúly tevődik a folyókra, hiszen a nagy kiterjedésű mocsaras-lápos területek miatt mindössze 13 ezer kilométernyi burkolt út át áll rendelkezésre az Urál lábánál fekvő vidéken.

A magyarok közvetlen nyelvrokonaiként számon tartott hantik (osztjákok) és manysik (vogulok) ezért saját erőből kénytelenek megbirkózni a gyakran mostoha terepviszonyokkal. Nem csoda, hogy a különféle szánok mellett leginkább a terepjáró Kamazok jöhetnek szóba. A Hanti-Manysi Autonóm Körzet nemrégiben 20 darab összkerék-hajtású Kamazt vásárolt, melyeket személyszállítós kivitelű felépítményekkel láttak el.

A “csapatszállítós” felépítményeket a Kamaz 4326-os, valamint a 43502-es alvázára építették. Az ily módon kialakított járműveket azonban főként buszként használják majd. A terepbuszokból kétféle változat létezik: az egyiket hagyományos, gumiágyba foglalt üvegezéssel látták el, míg a másikat thermoüvegekkel szerelték, emellett a kasztni oldalfalait is speciális szigetelőanyaggal látták el, hogy a jármű ellenállóbb legyen a hosszú telek idején jelentkező – 20-30 Celsius fokos faggyal szemben. Természetesen mindkét változatban van fűtés, de a hóval borított területekre, valamint a zord időjárási viszonyok közé leginkább az erre a célra fejlesztett Kamaz felel meg a legjobban.

Az orosz marketingesek kreativitását jól tükrözi, hogy a hagyományos változatról egy napsütésben fotózott képet, míg a téli viszonyok közé tervezett verzióról egy olyan fotót töltöttek fel az internetre, melyen a Kamaz mellett éppen két rénszarvassal húznak el a hóban. 

Kommentek

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.