Gázra váltanak a csehek

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.02.08. 13.30

Egyre nagyobb hangsúly helyeződik Csehországban a sűrített földgázra (CNG) a tömegközlekedésben. Itthon is nő a CNG-s buszok száma.

A Cseh Gázipari Szövetség (ČPS) előrejelzései szerint az évtized második felében jelentősen nőhet Csehországban a sűrített földgáz felhasználási aránya a tömegközlekedésben. A szervezet adatai alapján elmondható, hogy a sör és knédli országában már 8800 CNG-s jármű van forgalomban, 2100-al több, mint 2013-ban. Ezek között ráadásul 570 darab autóbusz is van.

A ČPS a vezess.hu-hoz eljuttatott közleményében arra is rávilágít, hogy tavaly Csehország közel 30 millió köbméternyi földgázt használt fel a közlekedésre, ami 36 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az Eurogas adatai egyáltalán nem cáfolják ezt, sőt egyes előrejelzések szerint Európában 2035-re hétszer több sűrített földgázt fognak használni a tömegközlekedésben a mostaninál.

Az alternatív üzemanyag elterjedését egyéb iránt az is segíti, hogy ez év végére megduplázódhat a nyilvános töltőállomások száma. Eszerint Csehországban 75-re nőhet azon kutak száma, ahol az autósok és a haszonjármű üzemeltetők CNG-t tankolhatnak majd. A cseh tömegközlekedési vállalatok a CNG-üzemű buszok üzembeállításával évente több tízmillió koronát takarítanak meg. Nem meglepő tehát, hogy már most, év elején látható, hogy idén 800 buszra nő a csehországi CNG-buszok száma.

A cseh környezetvédelmi minisztérium egyéb iránt támogatja a régi, füstokádó buszok környezetbarát üzeműre történő cseréjét. A cseh  állam az erre a célra elkülönített alapból, minden egyes busz árából 85 százalékot fizet ki az állami közlekedési társaságok helyett. A CNG-buszok térnyerése itthon is egyre gyorsabb ütemben történik, hiszen legutóbb Miskolc jelentette be, hogy 75 sűrített földgázzal hajtott autóbuszt vásárol, majd a BKV tájékoztatta arról a sajtót, hogy 12 újabb, használt CNG-busszal bővíti már meglévő, 37 darabos CNG-flottáját. Kaposvár pedig január végén írt ki tendert 40 darab CNG-üzemű autóbuszra.

Kommentek

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Egészen az évtized végéig dolgozhatunk a sógoroknak

Új üzletet ütött nyélbe a győri Rába Zrt., mely egy bécsi gyár számára szállíthat hegesztett járműszerkezeteket.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autó a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.