Szépen muzsikált a Scania

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.02.02. 12.00

Brazíliában visszaesett a kereslet, és az Oroszországot sújtó intézkedések sem tesznek jót a svéd márkának. A Scania a nehézségek ellenére növelte árbevételét.

A Scania árbevétele korábban soha nem látott szintre, 92 milliárd svéd koronára emelkedett, míg üzemi eredménye 8,721 millió lett a tavalyi évben. A bevételnövekedés főleg a pénzügyi, valamint a szervizszolgáltatásokban tapasztalható erősödésnek volt köszönhető, mivel a teherautók értékesítése alapvetően nem változott.A Scania nyergesvontatók iránti kereslet mindössze 2014 negyedik negyedévében nőt jelentősen.

Európában erősödött
A teherautó-eladások növekedése nagyrészt az európai piac szokásosnak mondható szezonalitásából adódik. Ugyanakkor a Scania 2013-hoz képest megerősítette helyzetét Európában és növelte piacrészét. A latin-amerikai rendelésállomány viszont csökkent. Ez egyrészt azzal is magyarázható, hogy Brazíliában visszaesett a gazdaság teljesítőképessége, továbbá a támogatási rendszer is bizonytalanná vált, ezért az ottani üzemeltetők visszafogták kiadásaikat. Az oroszországi rendelésállomány szintje nem változott, habár a régió kilátásai még mindig bizonytalanok.

Ázsia buszt vesz
A buszokra leadott rendelések mennyisége folyamatosan növekszik, leginkább az ázsiai térségnek köszönhetően. Motorok terén mind a rendelésállomány, mind a leszállított mennyiség az eddigi legnagyobb darabszámot érte el. A Scania hosszú távú tervei alapján folytatja tovább munkáját és növelni szeretné piacrészét a szervizek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások terén. Ennek eredményeképpen bevételei 8 százalékkal emelkedve 18,8 milliárd svéd koronát tettek ki 2014 folyamán. A pénzügyi szolgáltatások területén a valaha volt legmagasabb értéket érte el a vállalat 1 milliárd svéd korona feletti üzemi eredménnyel.

A sebességváltók terén a Scania együttműködést kezdeményezett a német MAN-nel, amely erősebb termékválasztékot fog eredményezni.

Kommentek

Folyik a benzin a BMW villanyautójából

Átfogó visszahívást kezdeményezett a BMW az USA-ban, vélhetően globális folytatása is lesz az ügynek. Az i3-as városi villanyautók hatótávolság-növelőjével van gond.

Beelőzi a BMW M5-öt az Alpina B5!

Az új generációs BMW 5 sportverziója még távolról sincs kész, a márka legfőbb tunere, az Alpina azonban heteken belül bemutatja a maga M5-gyilkosát.

Ford egy BMW és egy Mercedes ellen

Három vadorzó turbómotorral, 500 Nm körüli nyomatékkal. BMW M2, Ford Focus RS, Mercedes A 45 AMG: melyik a leggyorsabb, a legszórakoztatóbb, vagy egyszerűen a legjobb?

Ezek a világ leginkább tiszteletre méltó autógyártói

A Fortune magazin évről évre felállítja az ötven leginkább nagyra becsült nagyvállalat globális rangsorát. Az autógyártók nem képviseltetik magukat nagy számban.

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.