Ilyen gépet még életedben nem láttál

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.01.19. 12.00

Cipzár gépet helyeztek forgalomba az USA egyik leghosszabb függőhídján. Segítségével gyorsan lezárható egy forgalmi sáv.

A Golden Gate híd az Egyesült Államok egyik leghosszabb függőhídjának számít, amely a Csendes-óceánt és a San Franciscó-i öblöt elválasztó szorost íveli át. Nem csoda, ha a helyi útkarbantartó vállalat munkatársai elé hatalmas kihívást támaszt olykor-olykor. A 2737 méter hosszú és 27,43 méter széles közúti híd mintegy hat sávval rendelkezik, de gyalogosan és kerékpárral is át lehet kelni rajta.

Az 1933-ban elkészült építményen időnként részleges, vagy teljes sávlezárásokra is szükség van. A San Franciscó-i Golden Gate karbantartó brigád eddig ezt úgy oldotta meg, hogy egy lassan haladó teherautóról rudakat helyeztek el az adott sáv szélén, az útfelszínbe ágyazott lyukakba. Mostantól azonban lényegesen egyszerűbb lesz számukra az élet, hiszen olyan gépet vásároltak, mellyel könnyedén mozgathatók a műanyag úttorlaszok.

Az úgynevezett cipzár-teherautó egy komplex biztonsági rendszer mozgatóeleme, melyet nemrég üzemeltek be a hídon. A rendszer lényege, hogy a híd mindkét oldalán egy összefüggő, műanyag elemekből álló úttorlaszláncolat áll rendelkezésre. A leginkább a cipzárra emlékeztető fejlesztés lényege, hogy sávról-sávra áthelyezhető, ezáltal tetszőleges mennyiségű forgalmi sávban lehet forgalmat terelni. A sárga teherautó lényegben egyenletes sebességű haladás mellett helyezi át a műanyagelemeket. Hát nem állat? A művelet pedig nem is tart olyan sokáig, mint a korábbi hagyományos módszer esetén. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban, akkor nézd meg az alábbi videót.

Kommentek

  • Iceman.

    Végül is csak a lényeget felejtettétek el. A cucc egyáltalán nem sávlezárásra való, hanem terelésre. A Goldengate hídon minden nap kétszer átsúlyozzák a sávokat így reggel több sávon lehet a városba jutni, míg este több sávon ki. Eddig ezt kézzel csinálták, most meg ezzel a géppel.

  • Iceman.

    Egyébként állat! :)

  • Kempelen

    Kb. 5 éves hír.

  • tbiudrl

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.