Egy új korszak hajnalán

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.01.14. 12.00

Egyre nagyobb szerephez jut az elektromos hajtás. Vége a füstokádó buszok egyeduralmának a tömegközlekedésben?

A varsói tömegközlekedési vállalat, a MZA december közepén 10 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést. A mennyiség ugyan nem olyan tetemes, azonban ha azt vesszük, hogy milyen buszokról van szó, akkor talán azt is mondhatjuk, hogy egy új korszak hajnalán vagyunk a tömegközlekedést illetően. Az MZA ugyanis 12 méteres, Solaris gyártmányú autóbuszok mellett tette le a voksát, melyek nem sokban különböznek a hagyományos üzemű autóbuszoktól. Közép-Európában egyelőre példa nélküli, hogy egy főváros ekkora bizalmat szavazna az elektromos hajtásnak.

A null-emissziós hajtást eddig csak kisebb befogadóképességű autóbuszoknál alkalmazták sikeresen, azonban egyes európai gyártók – köztük a lengyel Solaris – már rendelkeznek ennél nagyobb, normál városi modellekkel. A lengyel fővárosnak szállítandó Solaris Urbino 12-eseket 200 kilowattórányi energia tárolására szolgáló akkumulátorokkal, valamint 160 kilowattos teljesítmény leadására képes elektromos motorokkal szerelik. Érdekesség, hogy az energiatárolók töltése hagyományos csatlakozóval történik majd.

Mindamellett a töltőt olyan átalakítóval látták el, mely képes arra, hogy a kimeneti teljesítményt 40 kilowattra szorítsa le. A Solaris mérnökei továbbá olyan speciális pantográfot szereltek a Solaris Urbino tetejére, mely akár áramszedőként funkcionálva, akár felsővezetékről is képes tölteni az akkumulátorokat.

Elektromos busz ide vagy oda, a Solákban ugyanolyan komfortot élvezhetnek majd az utasok, mint amilyen a napjainkban készülő alacsonypadlós, hagyományos hajtással szerelt városi buszokban. Ennek megfelelően az Urbinókban légkondicionáló, valamint a megfelelő biztonság érdekében CCTV-kamerarendszer is lesz. Sőt, a lengyel utasoknak még a saját mobilnetjüket sem kell bekapcsolni annak érdekében, hogy megnézhessék, mit ebédel éppen egyik ismerősük, hiszen az ingyenes wifinek köszönhetően a netezés sem kerül majd pénze az elektromos Solarisokon.

Az első példányokat idén májusban adják át a lengyel fővárosnak és az utasok várhatóan a belvárosi útvonalakon találkozhatnak a járművekkel. Varsónak 2016-ra várhatóan 30 darab elektromos busza lesz. És Budapestnek vajon mikor lesz ilyen környezetbarát autóbusza?

Kommentek

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.