Tülekedés van a metrótrenderen

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.01.01. 13.00

Hét ajánlat érkezett a budapesti 3-as metró szerelvényeinek felújítására. Még szép, hogy van köztük orosz.

A közbeszerzési eljárásra december 30-ig kellett benyújtani a pályázatokat. A tender kiírását korábban 22 érdeklődő vette át, azonban végül csak hét adott be érvényes anyagot. A hét jelentkező egyébként soknak tűnik, ha azt vesszük, hogy a közbeszerzés kiírása előtt szinte mindenki az oroszokat emlegette biztos befutóként.

Mint ismeretes Budapest főpolgármestere, Tarlós István december közepén Moszkvába ment, azt azonban cáfolta, hogy a fővárosi metrótenderről tárgyalt volna. A látogatás céljának a Moszkva tér átnevezése miatti konfliktus rendezését nevezte meg. Az azonban kissé furcsa, hogy a három évvel ezelőtti névváltást éppen mostanság kellene rendezni. Sőt, egyes információk szerint Vitézy Dávid és Tarlós István viszonyának elhidegülésének hátterében a budapesti metrókocsi felújítás áll, hiszen a BKK egykori vezetője inkább az Alstom felé hajlott volna.

Az Index.hu információi szerint a jelentkezők között van az orosz Metrovagonmas is, mely a Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel közösen pályázik. A szénné rozsdásodott kocsik gyártója mellett a francia Alstom, a spanyol CAF, a nyíregyházi Kelet-Út, a román Reloc-Elektroputere-Astra, az észt Skinest Rail és a cseh Škoda indult a tenderen. Utóbbi egyébként jelentős tapasztalattal rendelkezik a prágai metrókocsik felújítása terén.

A közbeszerzési eljárás első szakaszában elbírálják az ajánlattevőket, majd  1-2 hónapon belül a BKV ajánlattételi felkérést küld az alkalmasnak minősített, érvényes jelentkezést benyújtó cégek részére.

Kommentek

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.