Tülekedés van a metrótrenderen

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.01.01. 13.00

Hét ajánlat érkezett a budapesti 3-as metró szerelvényeinek felújítására. Még szép, hogy van köztük orosz.

A közbeszerzési eljárásra december 30-ig kellett benyújtani a pályázatokat. A tender kiírását korábban 22 érdeklődő vette át, azonban végül csak hét adott be érvényes anyagot. A hét jelentkező egyébként soknak tűnik, ha azt vesszük, hogy a közbeszerzés kiírása előtt szinte mindenki az oroszokat emlegette biztos befutóként.

Mint ismeretes Budapest főpolgármestere, Tarlós István december közepén Moszkvába ment, azt azonban cáfolta, hogy a fővárosi metrótenderről tárgyalt volna. A látogatás céljának a Moszkva tér átnevezése miatti konfliktus rendezését nevezte meg. Az azonban kissé furcsa, hogy a három évvel ezelőtti névváltást éppen mostanság kellene rendezni. Sőt, egyes információk szerint Vitézy Dávid és Tarlós István viszonyának elhidegülésének hátterében a budapesti metrókocsi felújítás áll, hiszen a BKK egykori vezetője inkább az Alstom felé hajlott volna.

Az Index.hu információi szerint a jelentkezők között van az orosz Metrovagonmas is, mely a Dunakeszi Járműjavító Kft.-vel közösen pályázik. A szénné rozsdásodott kocsik gyártója mellett a francia Alstom, a spanyol CAF, a nyíregyházi Kelet-Út, a román Reloc-Elektroputere-Astra, az észt Skinest Rail és a cseh Škoda indult a tenderen. Utóbbi egyébként jelentős tapasztalattal rendelkezik a prágai metrókocsik felújítása terén.

A közbeszerzési eljárás első szakaszában elbírálják az ajánlattevőket, majd  1-2 hónapon belül a BKV ajánlattételi felkérést küld az alkalmasnak minősített, érvényes jelentkezést benyújtó cégek részére.

Kommentek

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.