Nem tudják megállítani az ÁFA-csalókat

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.12.22. 12.00

Nem szorítja vissza az ÁFA-csalásokat, viszont hatalmas károkat okoz a gazdaságnak és a környezetnek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER).

A fenti álláspont a Levegő Munkacsoport által Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszternek írt levélből származik. Az EAKER-t január elsejével tervezi bevezetni a kormány. A szervezet szerint ez elhamarkodott lépés lenne. A rendszer célja az, hogy visszaszorítsák az ÁFA-csalásokat, mivel azok jelentős bevételtől fosztják meg a költségvetést, ezért kevesebb forrás jut olyan területekre, mint például az egészségügy, vagy a környezetvédelem.

Az ÁFA-csalások elkövetéséhez emellett jelentős kamion forgalom is kapcsolódik, ami súlyosan szennyezi a környezetet és rontja az utak állapotát. Egyes adatok szerint több százmilliárd Forintot tesznek zsebre egyes bűnözői körök, melyet nagyrészt importált luxus termékekre, illetve a környezetet súlyosan szennyező tevékenységekre fordítanak.

A Levegő Munkacsoport szerint az EAKER jelenlegi formájában alkalmatlan az ÁFA-csalások kiszűrésére, sőt azok 96 százaléka a rendszer bevezetését követően is megmarad majd. Az EAKER ugyanakkor olyan hatalmas adminisztratív terhekkel sújtaná a fuvarozókat, hogy azok képtelenek lesznek árut szállítani, ami miatt bezárhatnak egyes boltok és leállhatnak bizonyos gyárak. A szállítmányozásban érdekelt másik lehetősége az lehet, hogy az árut kisebb teherautókra rakják, mivel a 3,5 tonna alatti teherautók nem esnek az EKAER hatálya alá. Ebben az esetben viszont jelentősen megnövekedne a közúti forgalom, emiatt több dugó lenne és erősebb lenne a légszennyezés is.

Az EKAER-t úgy vezetnék be, hogy előtte nem adtak lehetőséget az érintetteknek az érdemi véleménynyilvánításra. A Levegő Munkacsoport ezért azt kéri a nemzetgazdasági minisztertől, hogy a rendszert csak megfelelő szakmai konzultáció és a szükséges módosításokat követően vezessék be, elegendő időt adva a vállalkozásoknak a felkészülésre.

Az EAKER-t egyébként a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) is kritizálta, mivel még mindig nincs meg a megfelelő felhasználó felület és maga a rendszer sincs kész. Az MFKE ezért bevezetésének elhalasztását javasolta a kormánynak és további konzultációkat kezdeményeztek.

Kommentek

  • kocogok

    Valójában nem is akarják megállítani, mert akkor ők is elesnének a zsebekbe csúsztatástól!
    Méghogy nálunk nincs korrupció?
    Állami szinte űzik saját zsebükre!

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.