Túl a kétszázezren

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.12.21. 12.00

A Mercedes-Benz törökországi gyárából nemrég legördült a 200 000. példány. Ez a mennyiség nem néhány év alatt jött össze.

December elején a 200 000. Mercedes-Benz teherautó gördült le a cég Aksaray-i gyárának szerelősoráról. Törökország a harmadik legnagyobb piaca a németeknek Brazília és Németország után, ugyanis itt hozzávetőlegesen 17 ezer csillagos teherautó talál gazdára évente.

A Mercedes-Benz eddig 310 millió eurót fektetett a törökországi gyár fejlesztésébe az elmúlt 28 év során. A németek legutóbb éppen egy 10 000 négyzetméteres gyártócsarnokot húztak fel itt, mely 17 500 darabbal növelte az üzem éves gyártókapacitását. A beruházásra közel 20 millió eurót költöttek el, ami jól mutatja, hogy a Mercedes-Benz elsősorban hosszútávra rendezkedett be a közel 77 milliós lakossággal rendelkező országban.

A Mercedes-Benz törökországi leányvállalatát 1967-ben alapították Isztambulban, ahol egy évvel később megindult a helyi igényeknek megfelelő buszok gyártása. Az Aksaray-ben található üzemet 1986-ban alapították és két évtized alatt jelentős gyáregységgé fejlődött. 2003-tól kezdve pedig a szigorú ISO környezetvédelmi szabályokat is teljesíti. Jelenleg az Axor, az Actros és az Atego modellek gyártása folyik az összesen 550 000 négyzetmétert kitevő üzemben. Az itt készülő teherautók túlnyomó részét a török piacon értékesítik. A gyár jelenleg 1 700 embernek nyújt biztos megélhetést.

Kommentek

Okos kis kocka a Hondától

Jövő januárban leplezi le új koncepcióját a Honda. Önjáró, gondolkodó, elektromos gépkocsit ígérnek.

Összkerekes változatot kap a Dodge izomautója

Amerikai izomautóban szinte szentségtörés a V6-os motor és az összkerékhajtás, de a Dodge azt ígéri, hogy a Challenger GT élvezetes autó maradt.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

Ennyien vezetnek ittasan itthon

Több mint tízezren csatlakoztak a felelős járművezetés fontosságát hangsúlyozó, “Soha ne igyál, ha vezetsz!” elnevezésű kampányhoz, amelyet húsvétkor hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága és a Diageo Kft.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

F1: Rosberg még visszatérhet

Gerhard Berger el tudja képzelni, hogy a meglepetésre visszavonult Nico Rosberg még visszatér a Forma-1-be a jövőben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.