Létrának álcázott daru a katasztrófavédőknek

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.12.12. 12.00

Tizenegy új, speciális járművet kapott a Katasztrófavédelem, melyek Budapesten és megyei igazgatóságokon állnak szolgálatba.

A tegnap átadott flottában öt darab emelőkosaras teherautó, valamint hat darab terepjáróra szerelt katasztrófavédelmi labor található. Az új haszonjárművek elsősorban tűzvész és természeti katasztrófák idején lesznek bevethetők. A Katasztrófavédelem 2,5 milliárdot költött a vadonatúj járművek beszerzésére. 
A Magirus M 42 L típusú emelőkosaras teherautók mintegy 42 méteres mentési magassággal rendelkeznek, melyek akár egy tizennégy emeletes épületnél is használhatók mentésre és tűzoltásra. A járművek a kitolt létrahíddal 20 méternél is nagyobb távolságot képesek áthidalni és a létraszerkezetükön egyszerre tizenkét fő tartózkodhat, míg a mentőkosárban három ember fér el.
Érdekességük, hogy rendelkeznek egy számítógép által vezérelt stabilitási programmal is, mely képes csökkenteni a működés közbeni kilengést. A járművekre szerelt létra daruként is használható, így akár négytonnányi terhet is képes megmozgatni. A Magirusok vízágyúja elektromos vezérlésű és 10 bar nyomás mellett 2500 liter/perc teljesítményre képes. A speciális járművek Óbudára, Kispestre, Csepelre, Székesfehérvárra és Érdre kerülnek.

A citromsárgára festett Land Rover Defenderből összesen hat darabot kapott a Katasztrófavédelem. A mobil laborként szolgáló járművek a Bács-Kiskun, a Győr-Moson-Sopron, a Hajdú-Bihar, a Komárom-Esztergom, a Vas és Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon állnak szolgálatba.


A járművek felszerelése alkalmas a veszélyes anyagokkal járó balesetek, valamint természeti és civilizációs katasztrófák idején nyújtandó segítségnyújtásra. A Defenderek szakfelszerelései közé egyéni bőr- és légzésvédelmi védőeszközök, fertőző anyagokat és sugárzást mérő műszerek, vegyi felderítő és azonosító eszközök tartoznak, illetve rendelkeznek komplett környezetvédelmi ellenőrző állomással is.

 

A most beszerzett járművek mellett két használt, emelőkosaras teherautó is új állomáshelyre költözik. A Renault 24L Bronto Skylift a Bács-Kiskun megyei Bajára, míg egy Renault Premium teherautó a Békés megyei Gyulára kerül, ahol még több évig láthatja el feladatait.

Kommentek

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.