Létrának álcázott daru a katasztrófavédőknek

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.12.12. 12.00

Tizenegy új, speciális járművet kapott a Katasztrófavédelem, melyek Budapesten és megyei igazgatóságokon állnak szolgálatba.

A tegnap átadott flottában öt darab emelőkosaras teherautó, valamint hat darab terepjáróra szerelt katasztrófavédelmi labor található. Az új haszonjárművek elsősorban tűzvész és természeti katasztrófák idején lesznek bevethetők. A Katasztrófavédelem 2,5 milliárdot költött a vadonatúj járművek beszerzésére. 
A Magirus M 42 L típusú emelőkosaras teherautók mintegy 42 méteres mentési magassággal rendelkeznek, melyek akár egy tizennégy emeletes épületnél is használhatók mentésre és tűzoltásra. A járművek a kitolt létrahíddal 20 méternél is nagyobb távolságot képesek áthidalni és a létraszerkezetükön egyszerre tizenkét fő tartózkodhat, míg a mentőkosárban három ember fér el.
Érdekességük, hogy rendelkeznek egy számítógép által vezérelt stabilitási programmal is, mely képes csökkenteni a működés közbeni kilengést. A járművekre szerelt létra daruként is használható, így akár négytonnányi terhet is képes megmozgatni. A Magirusok vízágyúja elektromos vezérlésű és 10 bar nyomás mellett 2500 liter/perc teljesítményre képes. A speciális járművek Óbudára, Kispestre, Csepelre, Székesfehérvárra és Érdre kerülnek.

A citromsárgára festett Land Rover Defenderből összesen hat darabot kapott a Katasztrófavédelem. A mobil laborként szolgáló járművek a Bács-Kiskun, a Győr-Moson-Sopron, a Hajdú-Bihar, a Komárom-Esztergom, a Vas és Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon állnak szolgálatba.


A járművek felszerelése alkalmas a veszélyes anyagokkal járó balesetek, valamint természeti és civilizációs katasztrófák idején nyújtandó segítségnyújtásra. A Defenderek szakfelszerelései közé egyéni bőr- és légzésvédelmi védőeszközök, fertőző anyagokat és sugárzást mérő műszerek, vegyi felderítő és azonosító eszközök tartoznak, illetve rendelkeznek komplett környezetvédelmi ellenőrző állomással is.

 

A most beszerzett járművek mellett két használt, emelőkosaras teherautó is új állomáshelyre költözik. A Renault 24L Bronto Skylift a Bács-Kiskun megyei Bajára, míg egy Renault Premium teherautó a Békés megyei Gyulára kerül, ahol még több évig láthatja el feladatait.

Kommentek

Okos kis kocka a Hondától

Jövő januárban leplezi le új koncepcióját a Honda. Önjáró, gondolkodó, elektromos gépkocsit ígérnek.

Összkerekes változatot kap a Dodge izomautója

Amerikai izomautóban szinte szentségtörés a V6-os motor és az összkerékhajtás, de a Dodge azt ígéri, hogy a Challenger GT élvezetes autó maradt.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

Ennyien vezetnek ittasan itthon

Több mint tízezren csatlakoztak a felelős járművezetés fontosságát hangsúlyozó, “Soha ne igyál, ha vezetsz!” elnevezésű kampányhoz, amelyet húsvétkor hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága és a Diageo Kft.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

F1: Rosberg még visszatérhet

Gerhard Berger el tudja képzelni, hogy a meglepetésre visszavonult Nico Rosberg még visszatér a Forma-1-be a jövőben.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.