Furgonnal érkezik a Télapó

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.12.04. 12.00

A közhiedelemmel ellentétben a Télapó nem szánnal, hanem furgonnal érkezik, mert most tankolni is megéri.

Hétfőn érkezett Magyarországra Joulupukki, aki vasárnapig tartózkodik hazánkban, hogy megörvendeztesse a gyermekeket és a felnőtteket. Nyelvrokonunk már magyarul is beszél valamennyire, de egyébként a magyarban és a finnben több, a téllel vagy Mikulás-kultusszal kapcsolatos szó közös, így például a tél (talvi), szarv (sarvi), jég (jää). Joulupukki a Finnagora, vagyis a Finn Intézet szervezésében tizenkettedik alkalommal jár hazánkban. Egyhetes programja alatt több városba és kisközségbe látogat el. A nyilvános találkozók mellett iskolákat, óvodákat és árvaházakat is felkeres, amiben immáron kilencedik éve az Autó Nexus Ford márkakereskedés lesz segítségére.

Az igazi és az eredeti lappföldi Télapó egyhetes hazai körútján idén is egy különleges “Joulupukki-mobillal” keresi fel a fontosabb helyszíneket, mely lényegében egy Ford Tourneo Custom furgon. Az egyedi matricázással ellátott járműre azért van szükség, mert sajnos idén sem esik hó december 6-a körül, ezért nem lehet szánnal ellátogatni a gyerekekhez.


A nagyszakállú Télapó ma Szombathelyre és Ajkára látogat, pénteken pedig a főváros több pontján bukkan fel. Délelőtt részt vesz a Mikulásgyár hivatalos megynyitóján, délután Óbudán, a Fő téren, este a Kispesti Központi Játszótéren oszt ajándékokat. Mikulás napján délelőtt a budapesti MOM Sportban fogadja a gyerekeket, majd Szentendrére is ellátogat. Joulupukki 2002 óta immár hagyománnyá vált hazai körútjai során immáron több százezer gyermekkel találkozott és ajándékozott meg.

Bármennyire is meglepő, a finn Télapóval nemcsak gyerekek akarnak találkozni. E sorok írója két évvel ezelőtt egy gyerekkori álmát valósította meg, amikor részt vett egy közönségtalálkozón. Akkor világossá vált, hogy Joulupukki megtestesíti mindazt, amiről a dalok és történetek szólnak. A Télapó-kultuszt persze minden felnőtt elrejti magában, attól a pillanattól kezdve, mikor állást kell foglalni a Mikulás létezését illetően. Pedig minderre nincs szükség, mert valóban ő az egyetlen, az igazi Télapó.

 

Kommentek

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.