Veterán Ikarusra bukkantak egy orosz erdőben

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2014.11.04. 12.45

Moszkvához közel, egy erdőben rozsdásodott több mint harminc éven át ez a veterán Ikarus. A felfedező oroszoknak pedig csodás terveik vannak a magyar busszal!

Moszkvához közel, egy erdőben rozsdásodott több mint harminc éven át ez a veterán Ikarus 55-ös, mire  megmentői rátaláltak. A korához, és a körülményekhez képest jó állapotban maradt fenn, eredeti Csepel motorral a farában.

A legüdítőbb információ ezzel a felfedezéssel kapcsolatban, hogy a magyar konstrukció minden bizonnyal feléled hamvaiból, és profi, alapos restaurálás után a Szentpétervári buszmúzeumban emlékeztet majd a hazai buszgyártás legszebb éveire.

Az orosz buszrajongók elhivatottságát mi sem jelzi jobban, hogy Facebook-oldalukon eredeti dokumentumokat, tervrajzokat, tanácsokat kérnek a minél pontosabb felújítás érdekében. Már akadt pár hazai hozzászóló veterános körökből, de minden információ jól jön, úgyhogy aki tud segíteni, írjon az oldalra.

Az Ikarus 55-66 rövid bemutatása

“1954-ben hatalmas meglepetéssel szolgált az IKARUS gyár: megindította az Ikarus 55 típusú, nagyméretű önhordó-vázas, farmotoros távolsági autóbusz sorozatgyártását. Vonalvezetése, szerkezeti megoldásai forradalmi újítást jelentettek az autóbuszgyártás történetében.”

(Részlet az “IKARUS 1948-1963” c. kiadványból)

Bözsi, vagy faros. Sokan csak így ismerték az Ikarus 55-öst, utóbbi elnevezés pedig a farmotoros kialakításból ered. A soros hathengeres, nyolcliteres 125 lóerős Csepel D-613 dízelmotort hátulról, a Deák László által javasolt széttárható ajtókon keresztül lehetett elérni. 

Tíz éve alatt az Ikarus 55 folyamatosan fejlődött, az első néhány évben rejtett, illetve lökhárítóba integrált, a kanyarodást segítő fényszórókkal készültek. 1956-57-ben áttértek a lökhárító fölött a homlokfalból kiálló fényszórók, valamint az íves szélvédők alkalmazására.

1960-ban volt a legkomolyabb változás, új győri MVG futóművet, áttervezett fenéklemezt, valamint erősebb Csepel dízelmotort kapott a típus.

1953 és 1973 között elkészült, összesen 7466 darab 55-ös távolsági és 9260 darab 66-os városi buszból, de mára igen kevés maradt belőlük. Az 55-ös Lux kivitelű példány oroszországi felbukkanása nem meglepetés, a legtöbb ilyen típus az akkori Szovjetunió területén állt szolgálatba.


Ha faros Ikarust kedveled, akkor a Tecoplan Leo is tetszeni fog. Ez is magyar! Kattints a képre!

Veterán Ikarusra bukkantak egy orosz erdőben 1

Kommentek

  • Pppp

    Hmm, milyen fura, az Oroszok többe nézik az Ikarust mint mi. Talán épp itt láttam egy videót amelyen éppen ők ülnek eggyen valamilyen nosztalgia járat apropóján.

  • W. A. Lacky

    A moszkvai veteránautó-múzeum állandó kiállításán is szerepel egy csodásan helyreállított 55-ös faros. Az oroszok mindent tisztelnek, ami régi, mert tudják, amit egyesek szeretnek elfelejteni, hogy nélkülük nem lenne új.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.