Hibrid nyergesvontató a németektől

MAN TGX 18.440 Hybrid

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.10.26. 14.00

A haszonjármű gyártók egyre jobban a költséghatékony, környezetbarát hajtási módok felé fordulnak.

A Vezess.hu nemrég számolt be arról, hogy müncheni székhelyű MAN a közelmúltban rendezett hannoveri mustrán CNG-vel hajtott teherautót mutatott be. Az újdonságok sora azonban ezzel még nem ért véget, hiszen a 65. IAA Nemzetközi Haszonjármű Kiállításra a cég egy hibrid üzemű nyergesvontatót is elvitt. Az MAN TGX Hybrid egyelőre egy koncepció, azonban a gyártó szerint hamarosan a sorozatgyártása is elindulhat.

Az MAN környezetbarát nyergesvontatója lényegében dízel-elektromos párhuzamos hibrid. A járműben a dízelmotor jelenti a hajtás fő forrását, ugyanakkor az üzemmód lehetővé teszi a fékezési energia visszanyerését, illetve annak eltárolását. A kasztni alatt egy 440 lóerős dízelmotor található, melyet egy 130 kilowattos elektromos erőforrás egészít ki. Utóbbira elsősorban a jármű fékezésénél, vagy annak szabadon futásánál jut szerep. Talán nem meglepő, de a kiállításon bemutatott teherautót az MAN a már bevált TipMatic sebességváltóval látta el.

Működés közben a visszanyert energiát a TGX Hybrid egy akkumulátorban tárolja el, melynek kapacitása két kilowattóra körül mozog. Az eltárolt energiát a jármű a dízelmotor nyomatékának emelésére használja fel, ami meredek emelkedők esetében különösen jól jön. Ennek köszönhetően a belsőégésű erőforrás a lehető leggazdaságosabban üzemeltethető, mivel a kiegészítő nyomaték segítségével elkerülhetőek az alacsonyabb fokozatba történő váltások. Emellett kisebb üzemanyag-fogyasztás, valamint alacsonyabb károsanyag-kibocsátás érhető el a hibrid hajtásnak köszönhetően.

A gyártó saját tesztjei szerint a hagyományos üzemű teherautókhoz képest a TGX Hybrid 8 százalékkal kevesebb gázolajat éget el, míg a széndioxid-kibocsátása is legalább ennyivel kevesebb. Az MAN a sorozatgyártás beindítása előtt felhasználja a tesztek során felhasznált tapasztalatokat és nem kizárt, hogy hamarosan a hazai utakon is találkozhatunk a németek újdonságával. 

Kommentek

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.