Új trolibuszokat kap a főváros

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.10.10. 12.00

Jövőre végre vadonatúj trolibuszokat kaphat Budapest. A cseh-lengyel gyártmányú járművek akár felsővezeték nélkül is képesek lesznek közlekedni.

A Škoda-Solaris páros nyerte a BKK tenderét, ennek megfelelően a cseh-lengyel konzorcium szállíthatja Budapestnek az új, alacsonypadlós  buszokat. A fővárosba 14 darab szóló és 10 darab csuklós autóbusz érkezhet, melyek a BKV flotta 20 évnél idősebb járműveinek cseréjét teszi lehetővé. Az első példányok várhatóan 2015 júniusában jönnek Budapestre, ezt követően pedig havonta 5 autóbusz forgalomba állítása történhet meg. A Škoda-Solaris Trollino típusú buszok a belvárosi, illetve a zuglói vonalakon szállítják majd az utasokat.

Tavaszi csihi-puhi
Az előzményeket tekintve kész csoda, hogy végre sikerült győztest hirdetni a fővárosi tenderen, ugyanis tavasszal a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) megsemmisítette a pályázatot. Az új tenderen Škoda-Solaris duó mellett az Ikarus-Trolza konzorcium indult, azonban a BKK szerint a magyar-orosz páros formai hibákkal terhes és műszaki szempontból érvénytelen ajánlatot nyújtott be. A tenderkiírásban megjelölt 62,4 millió euró (18 milliárd forint) nemcsak 24 darab, hanem a jövőben opcionálisan lehívható 84 további autóbuszra is vonatkozik. A feltételes mennyiség megrendelésekor tetszőleges arányban szerezhetők  be szóló, illetve csuklós járművek.

Lengyel karosszéria, cseh hajtás
Az autóbuszok karosszériáját a lengyel Solaris gyártja, a BlueDrive (IGBT) hajtást pedig a Škoda szereli be a járművekbe. A teljes mértékben alacsonypadlós buszok jelenleg a legsikeresebb trolitípusoknak számítanak Közép-Európában. A csuklós Trollinóban 53, míg a szóló változatban 34 ülőhely található. Mindkét modell esetében a második ajtónál kihajtható rámpa segíti a mozgásukban korlátozott személyek fel- és leszállását.

Felsővezeték nélkül
Budapest új trolibuszainak különlegessége, hogy akár 4 kilométer folyamatos felsővezeték nélküli közlekedésre lesznek alkalmasak. Mindez jól jön például, ha a járműveknek egy esetleg áramkimaradással, vagy egy felsővezeték-hiányos útszakasszal kell megbirkózniuk. A trolibuszokat emellett úgynevezett térdeplőfunkcióval is ellátják, melynek köszönhetően a buszmegállókban 60-70 milliméterrel csökkenthető a buszok padlószintje.

Ekkora mennyiségű trolit Budapest az 1980-as években vásárolt utoljára. A jelenlegi járműbeszerzés nagy jelentőségű a főváros életében, hiszen biztosítja a budapesti trolibuszhálózat létét középtávon, az önjáró üzemnek köszönhetően akár infrastruktúra-fejlesztés nélkül is segítheti a hálózat bővítését, amelyre kiváló példa a 2013 júniusától az új szakaszán már felsővezeték nélkül menetrend szerint közlekedő 79-es trolibusz.

Kommentek

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes úja autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.