Jönnek a mindentlátó teherautók

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.10.09. 12.00

A Volvo Trucks kifejlesztett egy új technológiát, mely megszünteti a korlátozott látómező okozta balesetek kockázatát.

Az új fejlesztés lehetővé teszi, hogy a jármű 360 fokban mindent felderítsen maga körül. A teherautó egyszerre értékeli a több forrásból származó információkat. A rendszer gyorsabban működik, mint az emberi elme, és intézkedéseket javasol a balesetek elkerülése érdekében. A technológia ugyan most még tesztfázisban van, de 5-10 éven belül valósággá válhat.

A fejlesztés a “Non-Hit Car and Truck” kutatási projektnek köszönhetően született meg, melyet a Volvo Cars és a Volvo Trucks közösen dolgozott ki. Az intelligens rendszer működés közben minden történést regisztrál, ami körülötte zajlik és javaslatot tesz közbeavatkozásokra. Ennek köszönhetően lehetővé válik a gyalogossal, kerékpárossal, vagy egyéb járművel történő ütközés elkerülése. Ha sofőr nem reagál a javasolt intézkedésre, a kormányzás vagy a fékrendszer önállóan aktiválódhat.

A fejlesztésben a fő egység egy adatplatform, mely összesíti a jármű minden oldalán elhelyezett kamerákból, radarokból és egyéb érzékelőiből érkező információkat. Ez lehetővé teszi, hogy a teherautó 360 fokos látószögű képet alkosson környezetéről 25 ezred-másodpercenként. A technológia minden bejövő adatot feldolgoz és a kockázatelemzés után különböző útvonal opciók generálódnak a jármű számára. Kombinálva a számos érzékelő rendszert a technológia azonosítja és megkülönbözteti a különböző úthasználókat, beleértve a gyalogosokat, kerékpárosokat, motorkerékpárosokat és egyéb járműveket. Egyidejűleg érzékeli távolságukat és mozgási irányukat.
A technológia 5 másodpercre előre közlekedési forgatókönyvet tervezhet a tárgyak sebességétől függően, és felvázolja a legjobb cselekvési tervet.” tette hozzá Mansour Keshavarz, a Volvo Trucks rendszermérnöke. “Sok esetben a technológia navigátorként szolgál, mely a jármű teljes környezetét látja. Figyelmeztetheti a gépkocsivezetőt a zajló eseményekre, például hangjelzéssel vagy fékezéssel az ütközés elkerülése érdekében, így ő reagálhat.

A technológia még nem kész arra, hogy a biztonsági rendszerekben is alkalmazzák. Összevetve a személyautókban lévő jármű automatikával, sajátos kihívásokat jelent kifejlesztése nehéz teherjárművekhez.

Kommentek

Festővászon lett a városi törpeautó

Párbeszéd a festés és a formatervezés, a technológia és a művészet az alkotó és a Renault között: indiai származású francia képzőművész nézte festővászonnak a Renault legkisebb típusát.

Pazar fotókon a budapesti fényvillamos

Talán még soha nem készültek ennyire jó képek az ünnepi járatról. Nem csoda, hogy világhírű lett a fényvillamos.

A nap videója: észt nem osztottak a Bentleyhez

A hölgy túlszaladt a jegyautomatán, de ez bárkivel előfordulhat, ez a kisebbik gond.

Melyik a jobb zöld rendszámos luxus-SUV?

400 lóerő körül rendszerteljesítmény, kényeztető felszereltség és papíron 2 liter körüli átlagfogyasztás: az Audi Q7 e-tron 3,0 TDI quattro vagy a Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD egyesíti hatékonyabban két világ előnyeit?

A nők vagy a férfiak cserélnek hamarabb gumit?

Az idén, október végéig, 1,9 százalékkal nőtt a téli gumiabroncs-piac a tavalyi év azonos időszakához képest Magyarországon, közép-európai szinten 6,4 százalékos növekedést mértek.

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.