Jönnek a mindentlátó teherautók

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.10.09. 12.00

A Volvo Trucks kifejlesztett egy új technológiát, mely megszünteti a korlátozott látómező okozta balesetek kockázatát.

Az új fejlesztés lehetővé teszi, hogy a jármű 360 fokban mindent felderítsen maga körül. A teherautó egyszerre értékeli a több forrásból származó információkat. A rendszer gyorsabban működik, mint az emberi elme, és intézkedéseket javasol a balesetek elkerülése érdekében. A technológia ugyan most még tesztfázisban van, de 5-10 éven belül valósággá válhat.

A fejlesztés a “Non-Hit Car and Truck” kutatási projektnek köszönhetően született meg, melyet a Volvo Cars és a Volvo Trucks közösen dolgozott ki. Az intelligens rendszer működés közben minden történést regisztrál, ami körülötte zajlik és javaslatot tesz közbeavatkozásokra. Ennek köszönhetően lehetővé válik a gyalogossal, kerékpárossal, vagy egyéb járművel történő ütközés elkerülése. Ha sofőr nem reagál a javasolt intézkedésre, a kormányzás vagy a fékrendszer önállóan aktiválódhat.

A fejlesztésben a fő egység egy adatplatform, mely összesíti a jármű minden oldalán elhelyezett kamerákból, radarokból és egyéb érzékelőiből érkező információkat. Ez lehetővé teszi, hogy a teherautó 360 fokos látószögű képet alkosson környezetéről 25 ezred-másodpercenként. A technológia minden bejövő adatot feldolgoz és a kockázatelemzés után különböző útvonal opciók generálódnak a jármű számára. Kombinálva a számos érzékelő rendszert a technológia azonosítja és megkülönbözteti a különböző úthasználókat, beleértve a gyalogosokat, kerékpárosokat, motorkerékpárosokat és egyéb járműveket. Egyidejűleg érzékeli távolságukat és mozgási irányukat.
A technológia 5 másodpercre előre közlekedési forgatókönyvet tervezhet a tárgyak sebességétől függően, és felvázolja a legjobb cselekvési tervet.” tette hozzá Mansour Keshavarz, a Volvo Trucks rendszermérnöke. “Sok esetben a technológia navigátorként szolgál, mely a jármű teljes környezetét látja. Figyelmeztetheti a gépkocsivezetőt a zajló eseményekre, például hangjelzéssel vagy fékezéssel az ütközés elkerülése érdekében, így ő reagálhat.

A technológia még nem kész arra, hogy a biztonsági rendszerekben is alkalmazzák. Összevetve a személyautókban lévő jármű automatikával, sajátos kihívásokat jelent kifejlesztése nehéz teherjárművekhez.

Kommentek

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Vettel: Szocsi a Mercedes pályája

Az idén eddig háromból két futamot megnyerő ferraris Sebastian Vettel a hétvégi Orosz Nagydíj előtt nem igazán bízik a triplázásban, szerinte Szocsiban egyértelműen a Mercedes a favorit.

A pesti autósok birkák, itt a fotós bizonyíték

Levelet kaptunk olvasónktól, akit – érthetően – bánt, hogy a pesti autósok nem tanulnak a büntetésekből, és direkt megszegik a szabályokat.

Negyed óra gyönyör Škoda-rajongóknak: videón a Karoq kompakt SUV

Tizenöt perces monstre filmmel örvendeztet a Škoda újdonsága, a még be sem mutatott Karoq. Popcorn, kóla és mehet!

Fényűző extrákkal jön leendő kedvenc Škodád

Három hét múlva debütál a Škoda Karoq, a gyár elkezdte az információk szellőztetését. Amit eddig mondtak, jól hangzik.

Itt zárják le Budapestet a hosszú hétvégén

Április 30-án és május 1-jén rendezik Budapesten a Nagy Futam versenyautós bemutatót több fővárosi fő közlekedési útvonal forgalmának korlátozásával.

F1: Hamiltonék nem kérnek a csapatutasításokból

A Mercedes versenyzői azt mondják, nem s szeretnének a csapatutasításokról és a pilótasorrendről beszélni, persze ha úgy alakul, engedelmeskedni kell.

Százéves plug-in hibriddel ünnepel a Mitsubishi

Legelső autójának modern újraértelmezésével köszönti magát az idén száz esztendős Mitsubishi.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban-i magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak az a kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.