Közösen fejleszt a Scania és az MAN

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.09.27. 12.00

Közösen fejlesztik a jövőben a svédek és a németek a sebességváltókat. Az együttműködés hátterében egy nagy konszern áll.

A svéd Scania szoros együttműködésbe kezd a müncheni székhelyű MAN-nel a nehéz kategóriás teherautók terén. A megállapodás értelmében az MAN 2016-tól folyamatosan átveszi a Scania jelenlegi váltókínálatát és beilleszti azokat saját hajtásláncába. Emellett a cégek közös fejlesztésű termékeket is előállítanak majd. A vásárlók ennek köszönhetően rövidebb szállítási idővel számolhatnak, mivel a két gyártó fokozza gyártóegységeinek, valamint kutatási-fejlesztési erőforrások kihasználását.
Ez a lépés mérföldkőnek tekinthető az MAN-nel történő együttműködésünkben. A vásárlóinknak nyújtott kínálatunkat erősíthetjük azáltal, hogy a nem márka-specifikus részegységeket közösen használjuk fel.” – mondta Martin Lundstedt, a Scania elnök-vezérigazgatója. Habár a hajtásláncok így közös részegységeket fognak tartalmazni, mégis a jármű karaktere szempontjából a sebességváltót vezérlő szoftver, valamint a váltási stratégia a legfontosabb. És persze az, hogy ez hogyan illeszkedik a hajtáslánc többi eleméhez. Ezért mindkét márka továbbra is önállóan fejleszti saját szoftvereit.

A sebességváltók terén történő együttműködés jelentős lesz, többek között a nagyobb gyártási és beszerzési mennyiségeknek, valamint a kutatás-fejlesztés területén rendelkezésre álló szélesebb erőforrásoknak köszönhetően. A közös fejlesztésnek egyébként nyomós gazdasági alapja van, hiszen az MAN haszonjárműgyártót is birtokló Volkswagen május végén tovább növelte tulajdonrészét a svéd cégben. A konszern jelenleg a Scania részvényeinek több, mint 90 százalékát birtokolja így rendelkezik a stratégiai döntésekhez szükséges tulajdoni hányaddal. A tranzakciót követően a németek bejelentették, hogy az MAN és a Scania erőforrásait összehangolják.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.