Magyar trolik uniós forrásból

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.09.22. 12.00

Hivatalosan átadták Szeged új trolibuszflottáját, melyet az Ikarus gyártott. A járműveket uniós pénzből vásárolták.

Szombaton hivatalosan is átadták Szegeden az új, 13 darab alacsonypadlós járműből álló trolibuszflottát. Ezzel lezárult Szeged elektromos tömegközlekedésének fejlesztése, melynek 86 százaléka uniós pénzből valósult meg. A Dugonics téri záróünnepséget követően valamennyi jármű forgalomba állt.

Csongrádi megyeszékhely még 2011 januárjában rendelt a tendergyőztes Ikarus-Škoda konzorciumtól Tr187 típusú csuklós trolibuszokat. A járművek gyártásában rész vett a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a csehországi Plzen városában működő Škoda Electric. Az egészen pontosan a Tr187.2-es típusszámot viselő trolibusz prototípusának gyártása tavaly márciusban kezdődött és már 2013. július 31-én Szegedre érkezett.

Az új trolibusz kategóriájában a legmagasabb színvonalat képviseli, nemcsak hazánkban, hanem Európában is. A 18,75 méter hosszú és 2,55 méter széles járművek teljes mértékben alacsonypadlósak és összesen 124 utas szállítására alkalmasak. A trolik önjárók, azaz meghibásodás vagy áramszünet esetén akár 7 kilométert is képesek megtenni felső vezeték nélkül, a legkorszerűbb lítiumionos akkumulátorok segítségével. Korábban a város vezetése szavazásra bocsájtotta a trolik színét, így a szegediek döntésének megfelelően az Ikarusok piros színben álltak forgalomba.
A projekt élő példája annak, hogy akár unós forrásból is lehet támogatni a magyar buszipart, hiszen a város összesen 29,5 milliárd Forintot használt fel a járművek beszerzésre, valamint az infrastruktúra fejlesztésére a Kohéziós Alap társfinanszírozásával. A projekt részeként teljes hosszában megújult az 1-es villamosvonal, illetve részben a 3-as és 4-es vonal is. Emellett létesült egy új szárnyvonal, a 2-es viszonylat is.

Meghosszabbították a 8-as trolibusz vonalat és létrehozták a 10-es vonalat is. Emellett több fontos közlekedési csomópontot is átépítettek, valamint megújult a Csáky utcai trolibusz telep és a Pulz utcai villamosremíz is. A trolibuszok mellett 9 darab lengyel gyártmányú Pesa alacsonypadlós villamost is vásároltak. A villamosok és trolik karbantartásához pedig speciális gépeket vettek, valamint megújították az utastájékoztató rendszert is.

Kommentek

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Egészen az évtized végéig dolgozhatunk a sógoroknak

Új üzletet ütött nyélbe a győri Rába Zrt., mely egy bécsi gyár számára szállíthat hegesztett járműszerkezeteket.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.