Megújulnak a csehszlovák villamosok

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.09.14. 12.30

Folytatja a főváros a Budapesten közlekedő csehszlovák gyártmányú villamosok felújítását.

Aki szívesen utazik a Tatra villamosokkal, az a jelek szerint még sokáig élvezheti az egyébként tágas és viszonylag kényelmes szerelvényekkel történő utazást. A járművek csehszlovák jelzője egyébként történelmi jellegű, hiszen a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) számára 1979-1984 között gyártott T5C5 típusú villamosok Prágában, az akkori  Csehszlovákia fővárosában készültek. A BKV a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által biztosított forrásokból folytathatja a Tatrák felújítását.

Az újabb rekonstrukcióról a 2002-es korszerűsítés kedvező tapasztalatai alapján döntöttek. Akkor ugyanis 80 darab Tatra villamost újítottak fel, melynek köszönhetően a járművek 15 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak azokhoz képest, amelyek még gyári állapotukban közlekednek Budapesten. Az idén korszerűsítendő 20 darab járművet energiatakarékos, valamint a fékezéskor a felszabaduló energiát a hálózatba visszatápláló hajtással szerelik fel. Az ajtók az utasok által külön-külön is nyithatóak lesznek, emellett a vezetőfülke is megújul. Az utastér világosabb színezést kap, valamint az utastájékoztató elemek a már megszokott új arculatba illeszkednek majd.

A járművek felújítását a BKV 100 százalékos tulajdonában lévő VJSZ Kft. végzi. Az első néhány jármű összeszerelése rövidesen befejeződik. A kocsik októberben kezdik meg az utasok nélküli próbafutásokat, majd a hatósági vizsgáztatást követően  várhatóan 2014 novemberében és decemberében állnak forgalomba. A felújított járművek a tervek szerint az európai uniós forrásból felújított 1-es villamos vonalán közlekednek majd, de a következő ütemben pedig a 2015 végére – a CAF villamosok érkezéséhez kapcsolódóan – a korszerűsített Budafok kocsiszínbe is felújított járművek kerülhetnek.
A Tatra villamosok rekonstrukciója jövőre is folytatódik, ugyanis a BKV tervei szerint  a soron következő javítások alkalmával a jövőben minden Tatra villamoson elvégezik a szükséges korszerűsítéseket. A BKV 2015-ben további 20 jármű átalakítását tervezi, de a cég a
a pénzügyi lehetőségektől függően törekszik a felújított kocsik számának növelésére.

Kommentek

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.