Új Scania a finnektől

OmniExpress 320 LE

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.08.23. 12.00

Nagy érdeklődés övezi a Scania új városközi kialakítású autóbuszát, mely Finnországban készül.

A Vezess.hu tavaly adott hírt arról, hogy végleg megszűnik a finn Scala buszok gyártása. A mosolygós autóbuszokként is emlegetett háromtengelyes, részben alacsonypadlós járművekből 2001 és 2013 között összesen 900 darabot értékesített a Lahti. A Scaniával együttműködő finn autóbuszgyártó tavaly adta át az utolsó 37 darabot a Helsinkinek. A cég azért döntött így, mert elsősorban a svéd gyártóval közösen készülő típusokra kíván koncentrálni, ezért előtérbe helyezte az OmniExpress gyártását.

A Scania típuskínálata június közepén új modellel bővült, melyet kifejezetten a skandináv piacra szánnak, ahol jelentős igény mutatkozik a városközi kivitelű, részben alacsonypadlós autóbuszokra. A Finnországban készülő Scania OmniExpress 320 LE a svédek szerint méltó utódja lehet a Lahti Scala-nak, ugyanis a finnek által korábban gyűjtött tapasztalatok figyelembe vételével építették még. Az alacsony belépésű háromtengelyes modell a Scania 6×2-es kerékképletű KxxxUB-típusjelű alvázára épül. Az OmniExpress 320 LE 14,5 illetve 14,8 méter hosszú, a kéttengelyes kivitel hossza pedig 12,5-13 méter között van. A motorok teljesítménye pedig 320-360 lóerő között mozog.

A modell kialakítása teljes mértékben megfelel a finn tömegközlekedési vállalat, a Helsingin Bussiliikenne Oy igényeinek. Helsinkiben az autóbuszok túlnyomó része háromtengelyes, melyeknél a harmadik ajtó általában egyszárnyú. Az utastérben kétoldali, dupla üléssoros elrendezés az uralkodó és csak a második ajtóval szemben van peron a babakocsival és a kerekesszékkel utazók számára. Az utastér ilyen jellegű kialakítása azonban nem minden modellnél előnyös, hiszen míg az Ikarus E94-esek és a Lahti Scalák esetében működött, addig az újonnan vásárolt Volvo 8700-esek szűkösnek bizonyultak.

A dízel, biodízel és etanollal is üzemeltethető OmniExpress 320 LE-re már most jelentős igény mutatkozik. Júniusi bemutatása óta már több mint hatvan darabra érkezett megrendelés a Scaniához. A Helsinkiben közlekedő prototípusról pedig kedvező visszajelzéseket kapott a közlekedési vállalat a finnektől.

Kommentek

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.