Milliók mennek el a vandálok elleni védekezésre

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.08.16. 12.00

Több tíz millió forintba kerül a közpénzből üzemelő BKV számára a rongálók elleni védekezés.

Évről-évre milliók mennek el adóforintjainkból az értelmetlen rongálások elleni védekezésre. És mindezt miért? Mert akadnak olyan utasok, akik különös kéjt érezve szeretnek a tiszta, karcmentes felületekben kárt tenni. Az értelmetlen grafitizés és a tagelést szép szóval önkifejezésnek is hívják, amit azonban egyesek a közlekedési eszközökön művelnek, az korántsem nevezhető művészetnek, sőt. A BKV tájékoztatása szerint a járművek firka- és karcmentesítése évente közel 100 millió forintos pluszköltséget jelent.

A fővárosi közlekedési vállalat a megelőzésre is sokat fordít: az újonnan forgalomba helyezett járműveket például nanotechnológiás bevonattal védik, az üvegfelületeket védőfóliával látják el. A közelmúltban kifejlesztett nanotechnológiás bevonattal, illetve az üvegek karcmentes fóliázásával hatékony, láthatatlan és hosszú távon olcsóbb védelem biztosítható a rongálások ellen. Az üvegfelületekre és a belső térelválasztókra tapasztott vékony réteg ugyanis könnyen eltávolítható a BKV szakemberei által a rajta lévő karcokkal együtt.

Az ablakok fóliázása a 2-es metró teljes járműparkján már megtörtént, de a Combino villamosok ablakait is védőréteg borítja. Ez a védelem átlagosan félévente 3,8 millió forintjába kerül a BKV-nak. 2011 óta pedig csak a villamosok védelmére, közel 2 070 000 folyóméternyi fóliát kellett felhasználnia a társaságnak. Egyes járműveket kamerarendszerrel is felszerelték annak érdekében, hogy a járművezető és a forgalmat ellenőrző szakemberek megelőzhessék a balesetvédelmi szempontból  kockázatos helyzeteket illetve, hogy tetten érhessék a rongálókat. A rendszer működik, hiszen a BKV Forgalombiztonsági Osztályának adatai szerint 2014. első félévében 109 olyan járműrongálás történt, mely helyszíni rendőri intézkedést vont maga után.

A felújítás során grafittálló burkolatokkal látják el az utasteret

A kamera egyébként érthetetlen módon egyes vandálokat nem tart vissza, hiszen akadt már olyan utas akit leszedte az egyik kapaszkodón található borítást, de volt olyan, akit az egyik új Citaro ablaka zavarta a szabad kilátásban. A BKV-nak sajnos arról nincs statisztikája, hogy az elkövetők rendelkeztek-e a rongálás pillanatában érvényes jeggyel, vagy bérlettel, pedig felettébb érdekes lenne.

 

Kommentek

Használtan villanyautót? Várj még ezzel pár évet!

Új elektromos modelljének dokumentációjában érdekes adatot tett közzé a General Motors. Röviden: egy évtized múlva a kocsi használati értéke töredéke lesz a mostaninak.

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Börtönbüntetés járhat a dízelbotrány miatt Dél-Koreában

Rekordösszegű bírságot készül kiróni a Volkswagenre Dél-Korea. A cég képviselete örülhet, ha ennyivel megússza a dolgot.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

Okos kis kocka a Hondától

Jövő januárban leplezi le új koncepcióját a Honda. Önjáró, gondolkodó, elektromos gépkocsit ígérnek.

Összkerekes változatot kap a Dodge izomautója

Amerikai izomautóban szinte szentségtörés a V6-os motor és az összkerékhajtás, de a Dodge azt ígéri, hogy a Challenger GT így is élvezetes autó marad.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.