Fék, amin a győzelem is múlhat

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.08.13. 12.00

Az elmúlt évek együttműködésének folytatásaként a Federal-Mogul az idei szezonban is Ferodo alkatrészeket szállít a Buggyra-istálló fékrendszereihez.

A FIA Kamion Európa-bajnokság május végén startolt az olaszországi Misanóban. A Buggyra versenyzőcsapata, amely szintén részt vett az első versenyen, az idei szezonnak is is a Federal-Mogul Ferodo fékalkatrészeivel vágott neki. A jelek szerint a cseh istálló nem tett rossz lóra, hiszen az ötödik verseny után jelenleg a második helyen áll összesítésben. Az együttműködés 2012-ben indult, amikor a Federal-Mogul a kereskedelmi forgalomban is kapható féktárcsákat, továbbá első és hátsó fékbetéteket kezdett szállítani a Frieightliner kamionokkal rajthoz álló csapat számára.

A következő évben a Federal-Mogul testre szabott féktárcsákat készített. A jobb működési teljesítménynek köszönhetően a Buggyra pilótáinak elég később elkezdeniük a fékezést, hisz az nagyobb intenzitással megy végbe, így hosszabb ideig vezethetnek nagy sebességgel. Ennek köszönhetően pedig mindkét Buggyra-pilóta jobb időeredményeket ért el az előző szezonhoz képest.

Az együttműködés a Federal-Mogullal kulcsfontosságú számunkra. Az előző szezonban kifejlesztettünk velük egy speciális féktárcsát, amely rendkívül magas hőmérsékleten is működőképes. Ez pedig lehetővé tette David számára, hogy a fék hűtési problémája ellenére is folytatni tudja a versenyt, ami a pontszerzés szempontjából döntő jelentőségűnek bizonyult. Be tudta fejezni a versenyt, nem kellett feladnia.” – mondta az együttműködés kapcsán Robin Dolejs, a Buggyra istálló műszaki igazgatója.

A Federal-Mogul évről évre megújítja az együttműködést a Buggyra-istállóval. Év elején a Federal-Mogul tesztelési célból a Buggyra rendelkezésére bocsátott néhány alkatrészt a Dakar-rali alatt, hogy a következő években is ki tudja elégíteni a Buggyra igényeit. Múlt évben a Federal-Mogul rendezte az év szerelője verseny döntőjét a Buggyra Technology Centre-ben, amely során hét európai ország döntősei mérték össze tudásukat. Időre kellett szervizelni egy olyan Buggyra versenykamion fékrendszerét, amelynek pilótája David Vrsecký, Európa egyik legjobb kamionversenyzője volt.

Kommentek

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.