A BKV megválik egyik autóbuszgarázsától

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.08.08. 12.00

A BKV szerint az egyik buszgarázs bérbe adására a kiszervezések miatt van szükség. A VEKE szerint azonban felmerül hűtlen kezelés gyanúja.

Nemrég jelent meg a felhívás a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) honlapján arról, hogy a közlekedési társaság bérbe adná, vagy adott esetben értékesítené valamelyik autóbuszgarázsát. A fővárosi cég azonban meglepő módon nem határozott meg konkrét összeget sem a bérlés, sem pedig az értékesítés terén, ami így önmagában kétségeket ébreszthet az eljárás tisztaságára vonatkozóan.
Ajánlatokat várnak
A BKV Zrt. a Fővárosi Közgyűlés április 30-án elfogadott üzleti tervére hivatkozva döntött az autóbusz garázsok hasznosításáról. A fővárosi közlekedési társaság ajánlatokat vár a több mint 10 hektáros cinkotai, a 11,2 hektáros dél-pesti, a 7,3 hektáros óbudai, valamint az 5,5 hektáros kelenföldi garázsra. Utóbbihoz 3000 négyzetméternyi út is tartozik. A telephelyek bekerítettek, azokon iroda és műhely épületek, szerelőcsarnokok, szociális épületek, autómosó berendezések, üzemanyagtöltők, valamint jelentős nagyságú, az autóbuszok tárolására szolgáló burkolt területek találhatók.

Megkerestük a BKV-t a telephelyek hasznosításával kapcsolatban, mely arról tájékoztatta a Vezess.hu -t, hogy a lépésre azért van szükség, mert a járatkiszervezések miatt jelentősen csökkent a BKV buszágazatának teljesítménye. A társaság indoklása szerint jelenleg Budapesten megközelítően 1200 autóbusz közlekedik, melyek meghatározó részének üzemeltetéséért egészen a közelmúltig a BKV felelt. Azonban az új buszüzemeltetési modell következményeképpen a BKV Zrt. teljesítménye az utóbbi időszakban mintegy 300 járművel csökkent.

Jól kipucolták a 65 éves szerelőgarázst a nyílt napra hiszen még busz is alig maradt benne

Mindenért a kiszervezés felelős?
Sőt, várható, hogy a további kiszervezések miatt, valamint a jövőre bizonyosan mérséklődő villamospótlási feladatok miatt ez a teljesítmény még további 100 busszal csökken. Ez azt jelenti, hogy a BKV teljesítménye közel egyharmaddal zsugorodik, ami miatt az öt garázsból (a troligarázs az ötödik) egy feleslegessé válik. A BKV indoklása szerint a jelenlegi ajánlatkérés csak a döntés előkészítését segíti. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elítéli a BKV telephely hasznosítási akcióját. Az egyesület szerint a mostani lépés egyszerűen nem indokolt, emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi telephelyek értékesítésével kapcsolatban rendőrségi nyomozás is volt.

“Egy újabb telephely bezárásával csak a költségek nőnének, ráadásul az önkormányzat vagyonvesztést szenvedne el. Ez a helyzet felveti a hűtlen kezelés lehetőségét. A leghatározottabban tiltakozunk az autóbuszos közlekedés jelenleg alkalmazott BKK-s szétverése ellen. Amikor a BKK indult, nem ez volt a feladat, időközben azonban kissé átértelmezték a szakmai javaslatokat. Ami ma folyik, az már nem támogatható, az káros a városra és az utasokra nézve.” – nyilatkozta magazinunknak a Dorner Lajos, a VEKE elnöke.

A VEKE szerint a BKV-nak már csak öt garázsa maradt, amelyek már így sem elegendőek Budapest lefedésére, ami miatt óriásira nőttek a rezsimenetek. Emiatt a BKV buszoknak így is rengeteg utat kell megtenniük kiálláskor, valamint a garázsba való visszatéréskor.

Kommentek

Jó vétel vagy nagy bukó? – Szörnyeteggé tuningolt Honda CR-X háromötvenért

A Honda CR-X mára átcsúszott a fehér holló ritkaságú típusok közé, pedig jó tizenöt éve minden diszkó előtt parkolt egy-egy, neonnal a lábtérben, tűzköpő hátsó dobbal tiltásig veretve. Most ezt az érzést kaphatjuk meg 350 ezer forintért.

F1: Videón Rosberg mercis búcsúkörei

A Mercedes a hétvégén Sindelfingenben ünnepelt, a visszavonuló Nico Rosberg megtette utolsó métereit a csapat színeiben.

F1: A Ferrari szerint nem gyengül a Mercedes

A Ferrari vezetője, Sergio Marchionne szerint a Mercedes nem lesz gyengébb attól, hogy Nico Rosberg a visszavonulás mellett döntött.

Kipróbáltuk a legnagyobb Škodát

Ismeretlen terepre merészkedtek a csehek, a Škoda Kodiaq mégis minden részében ismerős. A hétszemélyes újdonságot Mallorca szigetén vezettük először.

F1: “50 százalék”, hogy Alonso megy a Mercedeshez

A McLaren-Honda főnöke szerint kizárt, hogy Fernando Alonso legyen Nico Rosberg utódja a Mercedesnél, a pilóta honfitársa másképp gondolja.

Mazda3: nemcsak szép, okos is

Látszólag alig változott, technológiailag azonban sok újdonságot hordoz a Mazda3 megújult változata. Kipróbáltuk a Golf japán konkurensét.

F1: Hamilton megússza a büntit Rosberg miatt

A Mercedes nem bünteti meg Lewis Hamiltont az Abu-Dzabiban történtek miatt. Most más gondjai vannak a csapatnak.

Ez történik az autóddal a hidegben

Nem csak az embernek és egyéb élőlényeknek pokoli az éjszaka, ha mondjuk mínusz tíz fokban kell a szabadban tölteni, a fagy autónak is betesz.

F1: A motoroslegendát is érdekelné a Mercedes-ülés

A MotoGP-veterán Valentino Rossi sem mondana nemet, ha a Mercedes-főnök Toto Wolff felhívná.

F1: Oválpályán repesztett Vettel és Räikkönen – videó

A Ferrari rég nem látott dolgot hozott tető alá: vasárnap az USA egyik legendás oválpályáján, Daytonában száguldottak a vörös Forma-1-es autók.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Nem áll meg a drágulás a kutakon, szerdán ismét emelkedik a benzin és a gázolaj ára.

Nézd meg a legújabb magyar KRESZ-táblát!

Új tábla az autósoknak: Magyarországon először az M7-es autópályán helyezték ki az elektromos autók töltési pontjáról informáló közúti jelzést.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.