A BKV megválik egyik autóbuszgarázsától

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.08.08. 12.00

A BKV szerint az egyik buszgarázs bérbe adására a kiszervezések miatt van szükség. A VEKE szerint azonban felmerül hűtlen kezelés gyanúja.

Nemrég jelent meg a felhívás a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) honlapján arról, hogy a közlekedési társaság bérbe adná, vagy adott esetben értékesítené valamelyik autóbuszgarázsát. A fővárosi cég azonban meglepő módon nem határozott meg konkrét összeget sem a bérlés, sem pedig az értékesítés terén, ami így önmagában kétségeket ébreszthet az eljárás tisztaságára vonatkozóan.
Ajánlatokat várnak
A BKV Zrt. a Fővárosi Közgyűlés április 30-án elfogadott üzleti tervére hivatkozva döntött az autóbusz garázsok hasznosításáról. A fővárosi közlekedési társaság ajánlatokat vár a több mint 10 hektáros cinkotai, a 11,2 hektáros dél-pesti, a 7,3 hektáros óbudai, valamint az 5,5 hektáros kelenföldi garázsra. Utóbbihoz 3000 négyzetméternyi út is tartozik. A telephelyek bekerítettek, azokon iroda és műhely épületek, szerelőcsarnokok, szociális épületek, autómosó berendezések, üzemanyagtöltők, valamint jelentős nagyságú, az autóbuszok tárolására szolgáló burkolt területek találhatók.

Megkerestük a BKV-t a telephelyek hasznosításával kapcsolatban, mely arról tájékoztatta a Vezess.hu -t, hogy a lépésre azért van szükség, mert a járatkiszervezések miatt jelentősen csökkent a BKV buszágazatának teljesítménye. A társaság indoklása szerint jelenleg Budapesten megközelítően 1200 autóbusz közlekedik, melyek meghatározó részének üzemeltetéséért egészen a közelmúltig a BKV felelt. Azonban az új buszüzemeltetési modell következményeképpen a BKV Zrt. teljesítménye az utóbbi időszakban mintegy 300 járművel csökkent.

Jól kipucolták a 65 éves szerelőgarázst a nyílt napra hiszen még busz is alig maradt benne

Mindenért a kiszervezés felelős?
Sőt, várható, hogy a további kiszervezések miatt, valamint a jövőre bizonyosan mérséklődő villamospótlási feladatok miatt ez a teljesítmény még további 100 busszal csökken. Ez azt jelenti, hogy a BKV teljesítménye közel egyharmaddal zsugorodik, ami miatt az öt garázsból (a troligarázs az ötödik) egy feleslegessé válik. A BKV indoklása szerint a jelenlegi ajánlatkérés csak a döntés előkészítését segíti. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elítéli a BKV telephely hasznosítási akcióját. Az egyesület szerint a mostani lépés egyszerűen nem indokolt, emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi telephelyek értékesítésével kapcsolatban rendőrségi nyomozás is volt.

“Egy újabb telephely bezárásával csak a költségek nőnének, ráadásul az önkormányzat vagyonvesztést szenvedne el. Ez a helyzet felveti a hűtlen kezelés lehetőségét. A leghatározottabban tiltakozunk az autóbuszos közlekedés jelenleg alkalmazott BKK-s szétverése ellen. Amikor a BKK indult, nem ez volt a feladat, időközben azonban kissé átértelmezték a szakmai javaslatokat. Ami ma folyik, az már nem támogatható, az káros a városra és az utasokra nézve.” – nyilatkozta magazinunknak a Dorner Lajos, a VEKE elnöke.

A VEKE szerint a BKV-nak már csak öt garázsa maradt, amelyek már így sem elegendőek Budapest lefedésére, ami miatt óriásira nőttek a rezsimenetek. Emiatt a BKV buszoknak így is rengeteg utat kell megtenniük kiálláskor, valamint a garázsba való visszatéréskor.

Kommentek

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.