A gyorshajtás a legnagyobb gond a teherautóknál is

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.07.30. 14.00

Közel hétezer teherautót ellenőriztek rendőrök három nap alatt Magyarországon. A gyorshajtás a legnagyobb gond.

7196 tehergépkocsit és 598 autóbuszt ellenőriztek a rendőrök a Truck & Bus elnevezésű európai közlekedésbiztonsági akcióban július 22-24. között.  A háromnapos országos akció során 1225 jármű esetében állapítottak meg jogsértést.

A gyorshajtás a legnagyobb gond a teherautóknál is 1
A teherjárművek esetében a legjellemzőbb szabálysértés a gyorshajtás volt, 358 jármű esetében a vezető túllépte a megengedett legnagyobb sebességet – derül ki a rendőrség adataiból. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzésén 10 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 120 esetben a járművezető nem használta a biztonsági övet.

Azonnali közlekedési korlátozást 12 tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. A vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 61 esetben, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 236 esetben, míg a menetokmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 135 esetben intézkedtek. A veszélyes anyagok szállításával kapcsolatos szabályok megszegése miatt 8 esetben jártak el.

Az autóbuszok ellenőrzése során 3 esetben merült fel, műszaki, illetve 7 esetben menetokmányokkal kapcsolatos hiányosság, háromszor pedig gyorshajtás miatt kellett eljárniuk az egyenruhásoknak.

A rendőrség által nem részletezett, egyéb jogsértés miatt a tehergépjárművek és autóbuszok tekintetében összesen 332 esetben történt rendőri intézkedés.

Forrás: Police.hu

Kommentek

 • Jozscsi

  Nem igazán értem, hogy a 90 km/h-s sebességre (megengedett 80 helyett) miért szab ki bírságot a rendőrség? A személyautósok meg a megengedett 130 helyett 150-ig még benne vannak a tűrésben. Néhány országban már felemelték a megengedett sebességet 90 km/h-ra. Az új kamionok ráadásul 80 km/h-nál többet zabálnak, mint 85-90-nél. A legtöbb kamion 90 km/h-ra van limitálva. Igaz ez a legjobb bevételi forrás. A modern traffipaxok meg teljesen automaták, így a fakabátok munkaidőben ki bírják pihenni magukat.

 • hova

  Azért,mert a kamionok többsége -mértem!-110-l közlekedik, egyre szemtelenebb módon. Ha egyszer 80-l lehet menni, akkor nincs mese! A 150-s szgk. nincsenek bent a tűrésben, maximum néha e felett mérnek a rendőrök. Éppen ma borult meg egy benzinszállító az m7-n. Éppen ideje lenne megzabolázni a tehergépkocsikat és kamionokat.

 • HunterDok

  Kedves hova.Szerinted azért borult meg 1 tök egyenes szakaszon mert 90-el ment?Agyrém!!!Az,hogy te bemértél 1 kamiont 110-el akkor már mind annyival megy?Nekem még nem sikerült bemérnem egy szerencsétlen kamiont sem 110-el.

 • subtotal

  Jozscsi: ha nem állítják meg a helyszínen, akkor 90-ért nem kap bírságot, ha igen (mint itt) akkor meg igen. Hasonló a szgk-k esetében a 150 is.
  Az objektív felelősség csak egy bizonyos sebesség fölött lép életbe, ez 100km/h alatti korlát esetén 15km/h (plusz a mérőeszköz pontatlansága, ez kb 2-3km/h), 100 vagy afeletti korlát esetén pedig 20km/h.
  Azaz 90-es szakaszon egy szgk-val óra szerint 110km/h beleférhet, feltéve, ha utána nem állítják meg, mert ha igen, akkor helyszíni birságolás van, nem pedig az objektív alapján – nem – megy a csekk.

 • HakapesziM

  “Azért,mert a kamionok többsége -mértem!-110-l közlekedik, egyre szemtelenebb módon. Ha egyszer 80-l lehet menni, akkor nincs mese!”

  Ökör. Kamion nem megy 110 – et sík úton, bármilyen fogadást állok. 90 – re le vannak szabályozva. 13 éve kamionozom, mit mértél te, és mivel?

  Senki megy 80 – at, 85 – 90 – et megyünk, óriási vakmerőség belátom, nagyon meredek. A rendőrség Európa szerte nem feszegeti a 90 – et. Most nálunk rájöttek, ezzel lehet keresni.

 • Kempelen

  Hakapeszi! Sajnos el vagytok szemtelenedve. Leszarjátok a szabályokat, úgyhogy rendben van ez így. Majd elkussoltok és akkor békén hagynak titeket! Minden héten autópályázok és minden alkalommal legalább két kollégád előz a tilalom ellenére.
  Leszarom, ha nem bírod a stresszt, amit a másik követése okoz, akkor keress más melót.

 • HakapesziM

  “Hakapeszi! Sajnos el vagytok szemtelenedve. Leszarjátok a szabályokat, úgyhogy rendben van ez így. Majd elkussoltok és akkor békén hagynak titeket! Minden héten autópályázok és minden alkalommal legalább két kollégád előz a tilalom ellenére.”

  Én is előzök. Mikor bevezettük, mondta a szakma, hogy nem lesz jó. Bevezették, ha megfognak, kifizetem, mit tehetek. Előzni önmagában nem veszélyes. Nem is balesetveszély miatt vezették be.

  “Leszarom, ha nem bírod a stresszt, amit a másik követése okoz, akkor keress más melót.”

  Tán a vezetési stresszt akarod bemutatni nekem? Nem a stresszről van itt szó, hanem arról, hogy így nem mindig lehet hozni a korábbi átlag sebességet, és az ingadozó sebesség – vonatozás – miatt nagyobb a fogyasztás. És hangsúlyozom, előzni önmagában – ott, ahol korábban még lehetett, de most nem – nem veszélyes. Éjszaka lehet is.

  De a témához még: nem a gyorshajtás a legnagyobb probléma a kamionok részéről. A legnagyobb probléma az áttekinthetetlen szabályozás (vezetési és pihenőidők)és a súlyos parkolóhiány egész Európában.

  Én vezettem már kb. 1.7 millió kilométert, de senki nem fog meggyőzni arról, hogy 85 – 90 – nel menni – többel a kamionok 99,9 % – a nem megy sík úton – bármilyen veszélyt jelent a 80 – hoz képest. Legyen 90 a limit! Gyárilag a legtöbb ennyire van korlátozva, sehol nem szólnak érte Nyugaton sem. (veszélyes áru kivétel).

  A balesetek 90 % – át nem kamionok okozzák. A benzines benézett valami építkezést, félrerántotta, megborult. Tudni kell, hogy az üzemanyagos tartálykocsik viszont szigorúan 80 – ra vannak korlátozva. Tehát ez speciel nem gyorshajtásos baleset volt.

 • subtotal

  Kempelen, a dolog ott kezdődött, hogy az úrvezetők itthon nem bírták a stresszt, a fidesz meg híven magához hozott egy 1 bites szabályt.
  Az autópályák a nemzet gazdasági ütőerei, egy kamion előzése sokkal fontosabb, mint hogy nekünk szgk vezetőknek ne kelljen a tempomatot ki be kapcsolni.

 • hova

  Hakapeszi-válogasd meg a szavaidat, ha kamionsofőr vagy, akkor is!!

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

Meglépett az autóval a kisfiú, kecskét is vitt magával

Ennek a fiúnak az apja szerint a vezetést nem lehet elég korán elkezdeni. A csomagtartóban utazó kecske ennek tükrében már nem is olyan meglepő.

F1: A Red Bullnál röhögnek az FIA-n

A Red Bullnál komolytalannak tartják a Nemzetközi Automobil Szövetség állítását, miszerint a Mercedes-, a Ferrari- és a Renault-motor háromtized másodpercen belülre került idén.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

F1: Bejelentették a Sauber Honda-szerződését

A Forma-1-es Orosz Nagydíj délelőttjén hivatalosan is bejelentették, hogy 2018-tól a Sauber-csapat is a Honda erőforrásaival.

F1: A McLaren Mercedes-motorra vált jövőre?

Érdekes sztorit dobott be az egykori csapattulajdonos Eddie Jordan, de a McLaren gyorsan cáfolt.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

Hihetetlen balesetet úszott meg egy kamionos

Nehéz napja volt annak az őrangyalnak, aki erre a kamionosra vigyázott. Az utolsó pillanatban állt meg a szerelvény a szakadék felett.

Használt autó: melyik a legjobb üzleti limuzin?

Erősek, mint egy dízelmozdony, pallérozott a modoruk, keveset fogyasztanak és jutányosan az áruk. Melyik használt német üzleti limuzint válasszuk?

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.