Nullszériás elektromos buszok Kölnnek

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.07.22. 12.00

Németország a jelek szerint nagy jövőt lát a tisztán elektromos üzemű járművekben. Köln nullszériás elektromos buszok beszerzéséről döntött.

A kölni közlekedési vállalat, a KVB (Kölner Verkehrs-Betriebe) nemrég tisztán elektromos hajtású autóbuszok beszerzéséről döntött. A társaság képviselői összesen nyolc darab, alacsonypadlós, csuklós kivitelű autóbusz megvásárlásáról írt alá megállapodást a holland VDL Bus&Coach vezetőivel. A történet érdekessége, hogy a szerződésben szereplő típus egyelőre csak papíron létezik, viszont mindez a KVB-t a jelek szerint cseppet sem zavarja, sőt. A közlekedési vállalat teljes mértékben bele fog szólni a járművek kivitelezésébe és gyártásába éppen azért, hogy úgymond teljesen “KVB-specifikus” buszok születhessenek.

A németek által rendelt elektromos busz a VDL Citea SLFA 18 méteres változatának alapjaira épül majd, a hajtást pedig várhatóan a Citea Electric-ből kölcsönzik majd. A modell ugyanakkor nem hétköznapi típus lesz, hiszen a németek határozott elvárása, hogy a jármű a BRT, vagyis a gyorsforgalmú zártpályás rendszerben történő közlekedésre alkalmas legyen.

Ennek megfelelően a busz belső terét úgy alakítják ki, hogy lehető legyen a gyors utasáramlás. Emellett a járműveket  széles utasajtókkal, kerékvédő borításokkal, valamint sötétített oldalablakokkal gyártják majd. Bár a modellek a Citea formavilágát képviselik majd, az borítékolható, hogy a buszok megjelenése összetéveszthetetlenül BRT-s lesz. Az első ajtó pedig mindössze egy szárnyból áll majd, köszönhetően annak, hogy az autóbuszokat rendkívül tágas vezetőfülkékkel szerelik össze. Az első példányokat várhatóan 2015 nyarán és őszén tesztelik, a teljes mennyiséget pedig 2016 elején veheti át a KVB.

Kommentek

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.