Pozor, jön a mozibusz!

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.07.18. 12.30

A cseh fővárost egy különleges mozibusz járja, mely főként hazai, illetve lengyel alkotásokat vetít.

Egy, már muzeális értékű, városi kivitelű autóbuszt alakított át a prágai közlekedési vállalat (Dopravní podnik hlavního města Prahy) néhány évvel ezelőtt. A háromajtós Karosából kétajtós mozibuszt csináltak, jobb oldali ablakait kivették és helyükre acéllemezeket helyeztek. Azokra pedig oly módon vágtak nyílásokat, hogy elegendő fény jusson át rajtuk a szabadtéri vetítésekhez. A kezdeményezés nemcsak Csehországban, de Közép-Európában is egyedülállónak számít.

A mozibusz jelenleg előre megadott menet- és programrend szerint közlekedik Prága külső és belső kerületeiben. A jármű a nyár folyamán elsősorban szabadtéri helyszíneket keres fel, ahol az érdeklődők 50 koronáért, vagyis körülbelül 550 forintért válthatnak jegyet a filmvetítésekre. A buszba lényegében a vetítőberendezéseket építették be a közlekedési vállalat dolgozói,  a szabadtéri mozizáshoz szükséges 8*4 méteres, felfújható vásznat pedig Angliából rendelték.

A prágai mozibusz főként cseh alkotásokat vetít a nagyközönség számára, de a repertoárban helyet kapott néhány lengyel, valamint a Báthory című magyar vonatkozású film is. A jármű június 23. és szeptember 12. között járja a cseh főváros kerületeit. A programtervet pedig úgy alakították ki, hogy az érdeklődök számára már sötétedés után kezdődjenek a filmek, így megadva a mozizás maximális élményét. Ennek megfelelően július végéig a filmeket este fél tíz után, augusztusban kilenc órától, szeptember első heteiben fél kilenctől vetítik majd.

Kommentek

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.