Kisváros, saját harckocsival

Kipucolják a bűnözést

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.07.05. 11.00

Egy floridai városka idén januárban bombabiztos csapatszállítót vásárolt. Hogy miért? Hát mert olcsó volt, és mert szükségük volt rá.

Ha meg kellene mondanod, melyik az USA bűnözési fővárosa, biztosan nem a floridai Fort Pierce jutna eszedbe, pedig az ezredfordulóig itt volt a legmagasabb az egy főre eső bűncselekmények száma az egész országban – úgy, hogy ekkor már évtizedek óta mérhető volt a javulás! 

A helyzet azóta valamelyest rendeződött, de a régi beidegződések még élnek a rendőrségben, így amikor tavaly októberben lehetőségük nyílt mindössze 2000 dollárért (450 000 Ft) megvásárolni egy eredetileg 700 ezer dollár (154 millió Ft) értékű, kiszuperált katonai páncélautót, azonnal rábólintottak az üzletre. 

Ergonomikus, felhasználóbarát kezelőfelület

A hatkerék-hajtású, harminc tonnás páncélautót (mine-resistant, ambush protected vehicle, azaz aknaálló, orvtámadás ellen védett gépjármű, röviden MRAP) idén januárban állították szolgálatba. Feladata egybevág az eredeti, katonai küldetésével: a város kommandósait kell szállítani különleges bevetésekre, illetve parancsnoki kocsiként szolgál. A város vezetősége persze reméli, hogy leginkább soha nem kell majd használniuk, hiszen ahol ilyen erődemonstráció szükséges, ott már nagyon nagy a baj. 
A mindössze 8000 kilométeres futásteljesítménnyel beszerzett páncélautó eredetileg sivatagi rejtőszínben pompázott, ám sikerült ingyen átfestetniük, így került rá a várost hirdető felirat is, ami nagyon fontos, hogy a pacifisták tudják, melyik városházára kell menni tüntetni a rendőri erőszak és brutalitás ellen. 

A Fort Pierce-i rendőrség 2009-ben már kapott ajándékba egy speciális járművet; a háttérben látható gépkocsi felemelhető rámpáján keresztül akár harmadik emeleti ablakokon is behatolhatnak a rendőrök.

A kérdéses MRAP a brit BAE Systems által kifejlesztett és gyártott Caiman típusú gépjármű. A 6,52 méter hosszú, 2,59 méter széles, 20 tonnás járművet egy 370 lóerős Caterpillar C7 dízelmotor mozgatja, legnagyobb sebessége 105 km/óra, hatótávolsága 483 kilométer. A négy- és hatkerék-hajtással egyaránt gyártott jármű akár 60 százalékos emelkedővel is képes megbirkózni, rézsűszöge (azaz amely oldaldőlésnél még nem borul fel) 30 százalék. 90 centiméteres vízen képes átgázolni, félméteres lépcsőn gond nélkül felhajt. A jármű páncélzata bővíthető, fedélzetén automatikus tűzoltó berendezést találunk.

Kommentek

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.