Újabb Ikarusok érkeznek Budapestre

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.07.04. 09.00

Újabb 15 darab vadonatúj Ikarus autóbusz állhat forgalomba Budapesten idén. A korábbiakhoz hasonlóan ezeket is a BKV szereli össze.

A BKK és a BKV döntésének köszönhetően a korábbi 3 darab után újabb 15 alacsonypadlós busz érkezhet Budapestre, így folytatódhat a Magyarországon készülő buszok térhódítása a fővárosban. Az autóbuszok beszerzése a BKK által biztosított forrásokból valósul meg, a végső összeszerelést, valamint az üzemeltetést a BKV végzi majd.
Az Ikarus V127 típusú, tizenkét méter hosszú, szóló kivitelű autóbuszokat korszerű, a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak is megfelelő dízelmotorok hajtják. A buszok vételára 52 millió forint, mely további összesen 3,5 millió forintos anyagbeszerzéssel (festék, akkumulátor, gumi) és körülbelül 2,5 millió forint értékű, a BKV által elvégzett végső összeszerelési és fényezési munkával egészül ki, mely így kedvező végső beszerzési árat jelent.
Alkatrészek dobozból
A Magyar Autóbuszgyártó Kft. által gyártott Ikarus autóbuszok kísérleti projektben, úgynevezett PKD (partially knocked down kit) konstrukcióban készülnek. A PKD-megoldás lényege, hogy a gyártó csak a jármű karosszériáját gyártja le, a többi elemet pedig alkatrész formájában, dobozokban adja át a BKV-nak. A végső összeszerelést, valamint a fényezést és a belső tér kialakítását a fővárosi közlekedési vállalat szakemberei végzik. Ezzel a módszerrel az új buszok költséghatékonyabban készülnek komplett jármű vásárlásához képest, ezenkívül a jármű kialakítása a fővárosi utasigényekre szabható.

További előnye a megoldásnak, hogy a gyártásban részt vevő személyzet olyan tapasztalatokkal gazdagodik, mely a későbbi karbantartást is megkönnyíti. Emellett az új technológiák elsajátításával más típusoknál is alkalmazható tudásra tesz szert. A saját gyártású jármű iránt kialakul az elköteleződés, ez pedig stabil alapot teremt a gondos üzemeltetéshez.
Kedvező tapasztalatok 

A BKK és a BKV közötti közszolgáltatási szerződés beruházási programja alapján már elkészült első 3 alacsonypadlós szóló Ikarus Budán állt forgalomba. A kelenföldi üzemegységnél lévő új járművek eddig összesen több mint 4400 kilométert tettek meg, mintegy 326 órás hasznos üzemidő alatt és ebből csak 3 kisebb olyan meghibásodás fordult elő, amely menetkimaradást vagy az érintett jármű lecserélését eredményezte.

Az eddigi tapasztalatok tehát kedvezőek, melyet figyelembe véve született döntés a további 15 darab Ikarus beszerzéséről. Az első három jármű üzemeltetése kapcsán szerzett tapasztalatokat a gyártó már felhasználja a következő szériánál és a kisebb hiányosságokat javítja, orvosolja.

Kommentek

  • istu

    Tetszik!

F1: A Ferrari megtanult hallgatni, máris támadják miatta

Olaszországban nem vették jó néven, hogy a Ferrari az idei előszezonban hallgatásba burkolózik.

Bűnös és fizet a gyilkos légzsákok gyártója

A Takata hivatalosan is bűnösnek vallotta magát az általa gyártott, világszerte legalább 15 emberéletet követelő hibás légzsákok miatt, és beleegyezett az egymilliárd dolláros büntetőbírság kifizetésébe – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

F1: 2025-ig marad az Orosz Nagydíj

Az Orosz Nagydíj szervezői szerződést hosszabbítottak, 2025-ig biztosan marad Szocsiban a Forma-1. Éjszakai futam is lehet.

Magyar ötlettel alakulhat át az autós kárrendezés

A gépjármű-kárrendezési folyamatokat támogatja a KárWeb nevű hazai startup. A szolgáltatás próbaüzeméhez már csatlakozott az egyik vezető biztosító.

Kiderült, mikor és mitől kapnak defektet a magyarok

Tízből legalább négy magyar autósnak volt már defektje az elmúlt öt évben, ráadásul ezeknek több mint fele jellemzően délután és este, sötétedés után történt, minden másodikat pedig szög vagy kátyú okozott.

F1: A Red Bull-főnök beszólt a McLarennek

A Red Bull csapatfőnökének nagyon nem tetszenek az idén újra megjelent cápauszonyok, mindent megtesz majd, hogy a jövő évre eltűnjenek. Valami más is bántja Christian Horner szemét.

Kompakt terepkupé a Mitsubishitől

Kompakt szabadidőjárművel erősíti kínálatát a Mitsubishi. Az ASX mellé, nem helyette érkezik a divatcentrikus crossover.

Kitakarította az autóját, azonnal milliomos lett

Autója takarítása közben talált meg egy rég elveszett lottószelvényt, és lett egy csapásra milliomos egy nagypapa a kelet-ausztráliai Newcastle-ben.

F1: Hamilton a Merci szépségére épít

Lewis Hamilton szerint a Mercedes 2017-es Forma-1-es autója mindenki másénál jobban néz ki, ezért a bajnokságban is az élen lehet a helye.

Két percig küzdött a tankolással a srác egy hazai önkiszolgáló benzinkúton

A fiatal srác nem tudott megbirkózni a tankolás feladatával, és mivel önkiszolgáló kút szerepel a felvételen, így a személyzet segítségére sem számíthatott. Kétpercnyi elkeseredett küzdelem után feladta a harcot, és tankolatlanul távozott.

Elkormányoz, ha veszélyt szimatol a Volvo új szabadidőjárműve

Folytatja biztonságtechnológiai offenzíváját a Volvo. A hamarosan színre lépő XC60 fedélzetén olyan ütközésmegelőző rendszer működik, amely kikerüli az akadályt.

Tudod, mi az a lekaparható rész a jogsi hátulján?

Mindenki tudja, hogy a jogosítványán van egy kaparós sorsjegy rubrika, de azt csak nagyon kevesen, hogy ez pontosan mit is takar. Most képbe hozunk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.