Gázos kukásautókat kapott a főváros

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.07.03. 12.00

Húsz darab CNG-üzemű kukásautó állt forgalomba Budapesten. Az új járművek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésben fognak részt venni.

A főváros az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésével egy időben hajtotta végre a gázüzemű kukásautók beszerzését. Az FKF összesen hatvan darab sűrített földgázzal hajtott (CNG) teherautót rendelt 2,87 milliárd forint értékben. A többi negyven darab jármű októberig érkezik meg a fővárosba. A közreadott sajtóanyag szerint a hatvan gépjármű 2,87 milliárd forintba került.

Az FKF új, Iveco Stralis CNG típusú kukásautó sűrített földgázzal vagy biogázzal egyaránt működtethetőek. A gázüzemű járművek előnye, hogy olcsóbb az üzemanyaguk, valamint lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek, mint a hagyományos üzemanyaggal hajtott haszonjárművek. A gázüzemű flotta fenntartásának összköltsége 12 százalékkal kisebb, mint a hasonló dízelüzemű járműveké.

Az “Év Kamionja 2013” díjjal kitüntetett Stralis földgázüzemű változatát a közelmúltban a német és nemzetközi szakmai zsűri az “Európai Fenntartható Szállításért Díj” odaítélésével is elismerte. A háromtengelyes, Iveco Stralisokra a német Stümmer készíti a 10 tonna feletti hasznos terhelhetőségű, hulladéktömörítős-felépítményt.

A 300 lóerős, 26 tonna össztömegű földgázüzemű járművek károsanyag-kibocsátása a jelenleg érvényben lévő Euro 6-os határértékek alatt van. Ennek köszönhetően jelentős mértékben hozzájárul a főváros levegőjében a szilárdrészecske-koncentráció csökkentéséhez, valamint a hulladékgyűjtő teherautók által keltett zajterhelés mérsékléséhez.

Kommentek

  • szaboata

    Egyszer hallottam,hogy hibridekké alakítanak át kukás autókat,talán éppen Pécsett.Így a belvárosi cammogó szemétgyűjtő akció teljesen elektromosan zajlik annak az összes előnyével együtt.
    Aztán csend lett,és nem tudom mivé érett a dolog.

  • andrej

    Ez jó, már CNG-s buszok is mennek Bp-n. A következő lépés az lenne, hogy a szelektíven gyűjtött szemétből termelnék a biogázt beléjük, fúú, most nagyot álmodtam :D
    Én is néztem CNG-s autót, de elég kevés kút van. Maradtam az LPG-nél, az már nagyjából országosan le van fedve. Egy eredetileg is gázos autó lenne jó, nem az átalakítottal vacakolni.. A MOL-nál lehet most nyerni http://bit.ly/lpgnyeremeny

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.