Buszokat bérelne a BKV

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.07.01. 12.00

A Fővárosi Közgyűlés tegnap engedélyezte a BKV-nak, hogy buszokat béreljen. A 4-es metrót viszont nem hosszabbítják meg.

A BKV által kidolgozott hétfői előterjesztés szerint a vállalat 56 szóló, 86 csuklós és 10 elektromos üzemű buszt állított volna forgalomba tartós bérlet formájában. Ezt azonban a Fővárosi Közgyűlés elutasította, ezért a BKV drasztikusan csökkentette a javaslatban szereplő járművek számát. Az újabb előterjesztés már csupán 75 autóbusz tartós bérletéről szólt, azzal a feltétellel, hogy legalább 5 járműnek elektromos hajtásúnak kell lennie. A testület erre már 18 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett rábólintott.
A Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója szerint az autóbuszok bérlésével nem növekedne tovább a cég adósságállománya, hanem egyenesen csökkenne. A buszbérlés azonban még korántsem számít lefutott ügynek, hiszen a közbeszerzés eredménye visszakerülne a közgyűlés elé, és ha az a feltételeket nem tartja megfelelőnek, akkor a szerződés kilencven napon belül költségmentesen felmondható. Vitézy Dávid, a BKK vezetője szerint a megoldást a BKV magas adósságállománya teszi szükségessé.

A közlekedési társaság ugyanis 2003 és 2009 között 78 milliárd forint adósságot halmozott fel, ezért már nem jutna bankkölcsönhöz új buszok beszerzésére. Ugyanakkor egy, a BKV-val kötött szolgáltatási szerződés elegendő garanciát jelent a bérbeadóknak arra, hogy a pénzintézetek finanszírozzák a buszbeszerzéseket. A testület arról is döntött, hogy a BKK 54,6 millió forintból 54 új várakozóhellyel bővíti a margitszigeti északi parkoló kapacitását a meglévő zöldterületek megóvása mellett, valamint 190 millió forintból ügyfélközpontot alakít ki a cég a Határ úton.

A Fővárosi Közgyűlés tegnap a fentiek mellett elfogadta Budapest 2014 és 2030-ra vonatkozó közlekedésfejlesztési stratégiáját. Az elképzelésekben nincs benne a 4-es metró Bosnyák térig történő meghosszabbítása, ellenben a készítők Káposztásmegyerig vinnék a felszínen az elaggott 3-as metrót. A BKK emellett érdemben szinte semmit sem tenne a dél-budai közlekedés fejlesztésért leszámítva az 1-es villamos meghosszabbítását.

Kommentek

 • DTF

  4-es metró így xart sem ér, 3-asra nem lesz pénz, a többi meg minek :) városvezetés 2.0 :)

 • Kempelen

  Te biztosan betömetted volna a 4-es metró lyukát mi?
  Szakértő.

 • husky

  Rjöttek amit már a BKK_nak is beírtam! A 3-as metró eleve Káposztásmegyerig volt tervezve, a 4-es metró meg baromság, mikro piri pénzből fel lehet újítani a 67-es villanyos vonalát meg összekötni a 24-essel. Csak nem kellett vóna okostojásokna feszedni a sínt a Keleti pályaudvar előtt és 4-es metró sem keleltt volna anynira, csak a 49-est hurokba kihozni az Etelén és vissza a Fehérvárin!
  Ha már beszakították az M1-es vonal tetejét, mért nem építettek oda új állomást, átszállást nyitva az 1-es villamosra! Na ennyit a hozzáértésről.
  A BKK-nak szolgáltani kéne, nem buszokat gyártani, kisszériában garázstuning szinten!

 • Kempelen

  Az nem a BKV aminek szolgáltatni kellene?

F1: Érdekes számot választott a McLaren-újonc

A Nemzetközi Automobil Szövetség kiadta a 2017-es Forma-1-es idény ideiglenes nevezési listáját. Nico Rosberg helye még üres.

Megint jó buli volt a Mikulás Rallye

A Ranga – Szőke kettős sikerét hozta a 20. Taxi 4 Mikulás Rallye. A Skodás páros mögött az Ollé – Tóth páros végzett a második, míg a Kovács – Istovics duó a harmadik pozícióban a fagyos, de napsütéses időben megrendezett Veszprém környéki futamon.

Hétezerért viheted az év karácsonyi ajándékát

Mostantól nincs gyorshajtás a gyerekszobában, a rend őrei lecsapnak a szabályszegő matchboxokra.

Nagy újítás jön, így még nem vehettél e-matricát

Az idén először új kényelmi szolgáltatásként már az érvényességi idő kezdete előtt, december 8-tól megvásárolhatók a következő évre szóló országos és megyei e-matricák.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

Fotókon a vadonatúj Opel Insignia

Jobbkormányos testvérmárkája beelőzte az Opelt: a Vauxhall emblémájával kerültek napvilágra a következő generációs, márciusban debütáló Insignia első fotói.

Már osztják az új rendszámokat az autósoknak

Megkezdték a meglepetésbetűs új azonosítók kiosztását az okmányirodák.

Átnevezték az összes budapesti metrómegállót

Az anagrammavonatról nincs leszállás.

F1: Kiderült, miért volt kavarás Hamilton öccsével

Lewis Hamilton sok kritikát kapott amiatt, hogy nem ment el az Autosport Awards díjátadóra. Itt az oka.

A Ferrari nem ad el több Forma-1-es autót

A Ferrari a 2014-es modellévtől már nem adja el régi Forma-1-es autóit a veteránprogramjában.

Használt Audi, kegyetlenül őszintén eladó

“Vidd el mert hányingerem van tőle ha meglátom!”

Kisiklott egy vonat, 120 BMW ment a levesbe

Az összes autó totálkárosra tört, markolóval szedték őket össze.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.