Új autóbusz Győrből

Credo Econell CiTY Euro 6

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.06.28. 12.00

Győr hallatán általában mindenkinek az Audi jut az eszébe, pedig működik ott magyar autóbuszgyár is.

Megkezdte utasforgalmi tesztjét az első Euro 6-os motorral szerelt Credo autóbusz. A magyar gyártmányú Credo Econell CiTY-t a következő napokban a győri közlekedésben, a Kisalföld Volán utasainak részvételével tesztelik a cég szakemberei. A tesztautóbusz a legmodernebb FPT (Fiat Powertrain Technologies) gyártmányú, Euro 6 emissziós besorolású dízelmotorral készült, amely a korábbi, Euro 5-ös szabványhoz képest megközelítőleg feleannyi szilárd-részecskét és ötödannyi nitrogén-oxidot bocsát ki.

A Credo Econell CiTY motorjához egy új generációs ZF EcoLife automata sebességváltó kapcsolódik, amely speciális szoftverével valós időben igazítja a váltás dinamikáját az út jellemzőihez. Az alacsony saját tömeg és a legfrissebb fejlesztéseket magában foglaló hajtáslánc várhatóan érzékelhető üzemanyag-megtakarítást biztosít majd a modell konkurenseihez képest. A jármű az új motoron és sebességváltón túl harmadik generációs, elektronikus fékrendszerrel készült.

Az Euro 6-os szabvány ugyan már év elejétől érvényben van, a magyar autóbuszgyártók kissé megkésve reagáltak a kötelező normák teljesítésére. Mint ismeretes nemrégiben készült el a Webasto-Molitus S91-es Euro 6-os változata is. A Kravtex-Kühne csoport munkatársai, a fejlesztést koordináló Szombath Imre főkonstruktőr vezetésével egy további, elővárosi Euro 6-os Inovell demo autóbuszt is megépítettek.

A járművek a gyári tesztelést követően több hónapos, intenzív futópróbákon vesznek részt. A komplex műszaki fejlesztési programban a motorgyártón kívül közösen dolgozik a sebességváltók gyártója, valamint a motor vezérlését és füstgázainak kezelését végző szoftverek beszállítója. A cégcsoport az új, Euro 6-os Credo autóbuszok szériagyártását a tervek szerint már az idei évben megkezdi.

Az Econell CiTY összesen 105 utas szállítására alkalmas, melyből 35 ülőhely áll rendelkezésre. A típusból jelenleg a pécsi Tüke Busz színeiben öt darab, a Kisalföld volánnál pedig egy darab autóbusz közlekedik, elővárosi változatából pedig 20 jármű a Volánbusznál van forgalomban.

Kommentek

 • kocogok

  Na még sok-sok ilyent! Ez az igazi munkahelyteremtés, nem a közmunka!
  Kéne még pár új telephely is, ahol gyártják! Meg az Ikarus is!

 • vándor

  Örömmel tölt el,hogy ujra van magyar busz,mely megállja a helyét európai utakon!Az Ikarus buszok is legendásak voltak,(lásd nem csak Magyarországon)de a világ több országában is népszerűek a mai napig is!Igaz megtépázta már az idő vasfoga,de a mai napig is közlekednek.Vajon elmondhatom majd ennyi idő után az M.A.N.buszokról is?

 • Moonline

  Kérdezem a cikkírót, ez a 49 darab hogy jött ki? 20 darab fut a Volánbusznál, 5 Pécsen, 1 db a KV-nél. Hol a többi?

 • husky

  Megkésve??? Naptár szerint lehet, de ne felejtsük már el, hogy szégyen gyalázat, de a hazaiaknak a túlélésért kell küzdeni és csak álom az a globális piac és költségvetés amivel a Volvo vagy MAN gazdálkodhat!! sokakat még mindíg irritál, hogy léteznek és nem adták fel!
  Legyünk minden hazai gyártmányra büszkék!

 • Moonline

  Igen, megkésve. Ami azt illeti rohadtul megkésve. Már több tízezer kilométeres teszteken kéne túl lennie az E6-os kocsiknak, ezek meg most mutatják be. Bravó.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.