Gőzerővel fejlesztenek az oroszok

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.06.25. 12.00

A Kamaz felpörgeti típuskínálatának megújítását. Persze mindez nem ment volna németek nélkül.

Tavaly ősszel adtunk hírt arról, hogy legördült a szerelősorról a Kamaz vadonatúj nyergesvonatója, melyet a Daimlerrel közösen fejlesztettek ki. A 5490-es modell ugyan 60 százalékban orosz beszállítóktól származó alkatrészeket tartalmaz, azonban bizonyos főegységek, így például a kabin, a motor és a hátsó tengely is a Daimler leányvállalatától, a Mercedestől érkezik. Részben ennek, részben pedig a tudatos járműfejlesztési koncepciónak köszönhető, hogy az új orosz modellek egyre magasabb, már-már európai színvonalat képviselnek. Igaz, az oroszok eleinte más irányban is gondolkodtak, hiszen a 2011-ben bemutatott nyergesvontató egyik prototípusának fülkéjét még a dél-koreai DMEC gyártotta.
A Naberezsnije Cselnyi-i gyártó a jelek szerint hosszútávon számol az új orosz-német együttműködésben készülő modellekkel. A tervek szerint a Kamaz számos új változat összeszerelését kezdi meg az év végig. A 2014 második felében gyártásba kerülő járművek főként a motorok teljesítménye, a fülkék kialakítása, valamint a műszaki tartalom terén térnek majd el az 5490-es nyergesvonatótól. Bizonyos modellek esetében pedig az automata sebességváltó is megjelenik a kínálatban.
A Kamaz az idei év legfontosabb lépéseként az új, nehéz kategóriás modellek piaci bevezetésére szánta el magát. Még augusztusban indulhat a 400 lóerős motorral szerelt, 65207-es típusszámot viselő, háromtengelyes, ponyvás teherautó összeszerelése. Emellett ugyancsak a nyár végén kezdődhet a 65205-os háromtengelyes, billencses típus gyártása is. A 6×4-es hajtásképletű, 26 tonna össztömegű teherautót a 65207-eshez hasonlóan hálófülkével is kínálja majd az orosz gyártó.

A Kamaz 65205-ös ugyan az 5490-es nyergesvontató formavilágát örökölte, a faceliftnek köszönhetően azonban kissé Scaniásra sikeredett.

Az új Kamaz nehéz teherbírású modellek ugyanakkor már az 5490-es modell faceliftes formavilágával készülnek majd. A Scania Streamline típusok vonalait idéző járművek emellett már nem német, hanem a Kamaz saját fejlesztésű erőforrásaival gördülnek le a jövőben a gyártósorról. Az új típusokat az oroszok várhatóan gázhajtású, valamint hibrid üzemű (dízel-elektromos vagy gáz-elektromos) változatban is elérhetővé teszik.

Kommentek

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.