Zöld lámpa az új villamosoknak

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.06.23. 12.00

Jövőre akár az összes új villamos forgalomba állhat Budapesten. Persze mindez nem sikerült volna a rekordgyorsasággal megszerzett típusengedély nélkül.

A BKK az uniós forrásoknak köszönhetőn 47 új villamos beszerzéséről kötött megállapodást a spanyol Construcciones y Auxiliary de Ferrocarriles (CAF) céggel. A korábbi ígéretek szerint az alacsonypadlós villamosok forgalomba állítását 2015-2016-ban hajtották volna végre. A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) döntésének köszönhetően azonban lényegesen gyorsabban valósulhat meg Budapest új villamosainak üzembe helyezése. Az NKH ugyanis rekordgyorsasággal, negyven nap alatt adta meg az előzetes típusengedélyt a járművekre.

A BKK szerint az új, alacsonypadlós villamos prototípus járműveinek gyártása hamarosan megkezdődhet. A CAF villamosok tesztelése és az utolsó tíz jármű elkészítése pedig Magyarországon történik majd, a kormány és a spanyol cég között létrejött stratégiai megállapodásnak köszönhetően. Az új járművek az uniós támogatásból megújuló villamosvonalakon – az 1-es és a 3-as -, valamint a rövidesen épülő budai fonódó villamos vonalain – a 19-esen és a 61-esen – állnak forgalomba. A beruházást az EU Kohéziós Alapja, a magyar kormány és a fővárosi önkormányzat finanszírozza összesen 43 milliárd forintból.

A budapesti villamos és trolibusz járműfejlesztési projekt a főváros kiemelt közlekedésfejlesztési, járműbeszerzési beruházása, melynek kedvezményezettje a BKK. A projektben összesen 47 villamost, valamint 24 trolibuszt szereznek be, valamennyi jármű alacsonypadlós lesz. A 47 új villamosból 35 jármű 34-36 méter hosszú, 12 kocsi pedig 54-56 méter hosszú lesz. A BKK szerint, ha újabb forrás áll rendelkezésre, további 77 villamos lehívására biztosít lehetőséget a szerződés.

Forrás: MTI

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.