Új sebességváltó a Volvótól

I-Shift Dual Clutch

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.06.21. 12.00

A Volvo Trucks új sebességváltót mutatott be, melyet elsősorban a nehéz kategóriás haszonjárművekhez fejlesztettek ki.

Az I-Shift Dual Clutch tulajdonképpen két behajtó tengelyt és kettős tengelykapcsolót tartalmazó sebességváltó. Működésének lényege, hogy egyszerre két fokozat is kiválasztható és a tengelykapcsoló határozza meg, hogy éppen melyik aktív. Előnye, hogy a hajtóerő továbbításának megszakadása nélkül végezhető a fokozatváltás, így folyamatos a nyomatékleadás, továbbá a teherautó egyáltalán nem veszít sebességet a váltások alatt. 

Az I-Shift Dual Clutch a Volvo Trucks korábbi sebességváltójára, az I-Shiftre épül, de a szerkezet első felét teljesen új alkatrészek alkalmazásával tervezték át. “Vezetés közben olyan, mintha két sebességváltó állna a rendelkezésünkre. Amikor az egyik sebességváltó egyik fokozatában halad, a következő fokozat már elő van készítve a másikban. A kettős tengelykapcsolóval a hajtóerő továbbításának legkisebb megszakadása nélkül mennek végbe a fokozatváltások. Ennek eredményeként a motor nyomatékleadása folyamatos marad, és jelentősen javul a menetkényelem.” – jegyezte meg Astrid Drewsen, a Volvo Trucks hajtáslánc termékmenedzsere.

I-Shift Dual Clutch váltóval a jármű nem veszít sebességéből sebességváltáskor

Az I-Shift Dual Clutch különösen hatékony gyakori fokozatváltásokat igénylő körülmények között, például hegyvidéken, kanyarokkal és fordulókkal sűrűn tarkított útszakaszokon vagy sok körforgalmat és közlekedési lámpát tartalmazó városokon áthaladva. Az új sebességváltó emellett a mozgó és folyékony áruk szállításakor teremthet jelentős különbséget, mind például élőállatok szállítása, valamint tartályos fuvarok esetén. Mivel az észrevehetetlen fokozatváltások magában a rakományban is kisebb elmozdulásokat eredményeznek.
Az I-Shift Dual Clutch rendszerrel járó hatékony hajtóerő-továbbításnak köszönhetően kisebb az elakadás veszélye csúszós és egyenetlen utakon, például rönkszállítás közben. Az új sebességváltó 2014 őszétől rendelhető a 460, 500 és 540 lóerős teljesítményszintű Euro 6-os D13 motorokkal szerelt Volvo FH teherautókhoz.

Kommentek

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

Karambollal végződött a robotautók első versenye

Mindössze két autó indult az új Roborace széria legelső futamán. Egyikük karambolozott és kiesett a versenyből, a másik gond nélkül teljesítette a távot.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Lotus 007: leghíresebb márkatársát köszönti az Evora különkiadása

Különleges kezelésnek vetette alá a fél éve bemutatott Evora Sport 410 modellt a Lotus. Az egyedi munka a világ talán leghíresebb Lotusa előtt tiszteleg.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.