Életmentő tengerparti Unimogok

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.05.27. 12.00

Elképesztően gazdagon felszerelt Unimogok szolgálják a dán parti mentőket. A járművek könnyedén birkóznak meg a süppedős homokkal, de akár a vízben is bevethetők.

Az emberek homokot és a tengert gyakran nem tekintik potenciális veszélyforrásnak, nemcsak az Északi-tenger mellett fekvő Dániában, hanem világszerte. Mégis minden hónapban 10-20 segélyhívás érkezik be a 21 dán kutató és mentő állomás (SAR) valamelyikére. A segélykérések többsége olyan úszóktól származik, akik túl messzire merészkedtek a tengerben, illetve olyan tengerészektől, akiknek a hajója mozgásképtelenné vált sérülés, vagy valamilyen motorhiba miatt. Minden esetben a lehető leggyorsabb segítségre van szükség.

A mentési feladatok ellátásához Dánia legdélibb partvidékén négy található SAR-állomás (Agger, Bornholm, Hanstholm, Romo) speciális Mercedes-Benz járműveket állított forgalomba. Az Unimog U4000-esek mindegyike rendelkezik elsősegély-felszereléssel, valamint egy utánfutóra szerelt SAR-mentőhajóval. A dán hatóságok ezeket a speciális járműveket mobil ellenőrző központként, valamint parti mentőszolgálatként is használják. Az első U4000-es már korábban forgalomba állt, míg a következő hármat ez év januárjában adták át hivatalosan.

Az összkerék-hajtású, nagy teherbírású járműveknek a tengerparti süppedős homokban, valamint sziklás partvidéken kell helytállniuk nap mint nap. A nagyfokú torziós rugalmassággal, továbbá ideális hasmagassággal rendelkező mentőjárművekre egyelőre nincs panasz a dán hatóságok részéről. A portáltengelyekkel gyártott Unimogok gumiabroncs-nyomás ellenőröző rendszerrel is fel vannak szerelve, mely nélkül egyszerűen lehetetlen lenne a jármű homokos talajon történő közlekedése. A rendszer lehetővé teszi, hogy a teherautóból való kiszállás nélkül 4,2 barról 1,2 barra csökkenjen a gumiabroncsokban lévő nyomás. Ennek köszönhetően abroncsonként akár 50 százalékkal is nőhet a tapadás.

Az új U4000-eseket dupla kabinnal rendelték, lökhárítójukon elől csörlő, hátul 13 fokozatú utánfutó-csatlakozó, a fülke oldalán pedig az égnek meredező kipufogócső található. A járművekben nagy teljesítményű, 218 lóerős, négyhengeres dízelmotor dolgozik. A dán mentő Unimogok nemcsak a mély homokkal birkóznak meg, ugyanis kétéltűként akár a vízben is bevethetők. Ennek köszönhetően a járművek árapálysíkságon, vagy akár a tengerben is képesek közlekedni 1,20 méteres vízmélységig. Az Unimogok életmentő munkáját segíti a tengerparttól  kilométerre járőröző mentőcsónak is, mely szükség esetén több mint 30 kilométer/órás sebességgel is képes közlekedni, míg az Unimog maximum 110 kilométer/órás sebességre képes Dánia partjain.

A dán mentőjárműveket a legújabb radarrendszerrel és infravörös hőkamerákkal szerelték fel, lehetővé téve a bajba jutottak feltérképezését a sötétben. Az Unimogok vezetőfülkéje ugyancsak fel van szerelve a csúcsteljesítményt képviselő elektronikával. A mentőcsapat kutatómunkáját két hatalmas monitor segíti, melyeken a Google Earth is elérhető. 

A U4000-esek kasztnija pedig számos mentést segítő eszközt rejt, mint például a nagy teljesítményű reflektort,vagy a nagynyomású szigonyt, mely segítséget nyújthat a bajba jutott hajótöröttek számára. Az elsősegély-felszerelés hordágyakat, takarókat és komplett egészségügyi eszközöket tartalmaz. A felszerelés része egy defibrillátor is, szükség esetén újraélesztés is végrehajtható.

Kommentek

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.