Civil kamionok katonai köntösben

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.05.23. 12.00

A finn hadsereg nemrégiben tetemes járművásárlást hajtott végre. Ráadásul a kamionokat az egykori ellenség, a svédek gyártják.

A napokban hallani lehetett olyan hírekről, hogy egy orosz vadászgép megsértette a finn légteret. Sőt korábban arra is volt példa, hogy egy svéd utasszállító kis híján összeütközött egy orosz kémrepülővel. Semmi kétségünk nem lehet tehát afelől, hogy a nemzetközi helyzet  Skandináviában is fokozódik. A finn hadsereg a fenyegető kihívásokra válaszul 184 katonai járművet vásárolt, melyek kiválóan alkalmazhatók egyes katonai műveletek logisztikai munkája során.

A Scania finn forgalmazója néhány nappal ezelőtt papírozta le a megrendelést. A szerződés szerint a svéd gyártó 6+6+3 évig szervizszolgáltatásokat is biztosít a hadsereg számára. A megrendelés ellenértéke 600 millió svéd korona, vagyis közel 20 milliárd forint. A finnek által rendelt változatok szinte csak színben különböznek a hagyományos, autópályákon látható Scania kamionoktól. A közel 200 teherautó között vannak alvázas és nyergesvontató kivitelek, többségüket pedig emelőhoroggal is ellátják. Kivétel nélkül mindegyiket a G-sorozat közepes méretű fülkéjével, valamint a Scania új, 13 literes Euro 6-os motorjával szerelik össze.

A megállapodás szerint a svédek még idén átadják az első járműveket, az utolsókat pedig 2017-ig kell leszállítani a finn hadsereg számára. A szerződés lehetőséget biztosít további 69 jármű kedvezményes megvásárlására is. “A most megkötött üzlet is jól bizonyítja, hogy eltűnőben van az a gyakorlat, hogy a nemzeti hadseregek speciális, egyedi felépítésű teherautókat vásároljanak” – jegyezte meg Heikki Fant, a Scania termékmenedzsere.

Nem ezek lesznek az első Scaniák a finn hadseregnél. A svéd vállalat együttműködése a szomszédos ország hadseregével még 2001-ben kezdődött, amikor a Scania javítási és karbantartási szerződést kötött Finnország katonaságával. 2005-ben pedig már több száz motort szállított a finneknek, melyeket páncélozott szállítójárművekbe építettek be. 2009-ben viszont G-szériás, négytengelyes, összkerék-hajtású teherautókat gyártottak a finnek megrendelésére. Az akkoriban kötött megállapodás szerint a járművek mellé javítás, karbantartás és oktatás is járt.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.