Gázos busz a Kamaztól

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.05.19. 12.00

Úgy tűnik, örökre el kell felejtenünk a füstölős Kamazokkal kapcsolatos sztereotípiáinkat.

A Kamazról általában az öreg, hangos, füstöt okádó teherautók jutnak az eszünkbe, pedig az orosz gyártó háza táján már egészen új szelek fújnak a környezetvédelem tekintetében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy éppen a napokban mutatták be a cég Nyizsnyij Novgorod-i telephelyén az újságíróknak, valamint a legnagyobb orosz, gázzal hajtott járműveket forgalmazó, a RariTEK képviselőinek a NEFAZ-zal közösen készített alacsonypadlós autóbuszát.

A NEFAZ 52994-40-51 minden tekintetben megfelel napjaink városi autóbuszokkal szemben támasztott elvárásainak. A szóló kivitelű jármű teljes mértékben alacsonypadlós, a középső ajtónál pedig a mozgássérültek számára kialakított kihajthatós rámpával is rendelkezik. A háromajtós autóbuszt egy 279 lóerős Mercedes-Benz CNG-motor hajtja, a sűrített földgáz tárolására szolgáló tartályok pedig a tetőre kerültek. A jármű alváza a Kamaztól származik, a hidro-mechanikus sebességváltó pedig a Voith terméke.

A 105-116 utas szállítására alkalmas jármű karosszériája oldalirányban dönthető a térdeplő rendszernek köszönhetően, így az utasok le- és felszállása kényelmesebbé tehető olyan megállókban, ahol alacsonyabban van a járdaszint. A NEFAZ és a Kamaz kifejezetten a Nyizsnyij Novgorod-i igények alapján fejlesztette ki a buszt, de a jármű opcionálisan kényelmesebb utasülésekkel, orosz-indiai fejlesztésű elektronikus helymeghatározó rendszerrel (GLONASZSZ), valamint videokamerákkal is rendelhető.


A Kamaz rendszeresen előáll valamilyen CNG-hajtású teherautóval. Legutóbb épp egy gabonaszállítót mutatott be, tavaly pedig megállapodást kötött a Tatár Köztársasággal több tucat CNG-s kukásautó és alacsonypadlós autóbusz leszállítására. A sűrített földgázzal hajtott járművek üzembe helyezését az orosz vezetés is támogatja, az ennek érdekében kidolgozott program megvalósításába a Gazpromot is bevonták. Az orosz kormány tervei szerint 2030-ra a tömegközlekedési járművek felét, illetve az önkormányzati tulajdonban lévő haszonjárművek harmadát, valamint az építőiparban használt teherautók közel harmadát CNG-üzeműre kell cserélni.

Kommentek

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.