Szól a kamion, ha pihenni kell

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.05.17. 12.00

Mostantól jóval egyszerűbbé válik a vezetési és pihenési idők meghatározása. A Volvo új fejlesztése megmutatja, mikor jött el a kötelező megállás ideje.

A teherautó-vezetők számára nem csupán munkájuk elvégzése és a biztonságos közlekedés érdekében fontos a megfelelő pihenőidők betartása, hanem jogszabály is kötelezi őket erre. A vezetési időkre vonatkozó európai szabályzat azonban igen széleskörű és komplex rendszer, amely a munkanapokon belüli rövid megállások rendjét éppúgy meghatározza, mint a teljes szabadnapokét vagy akár hetekét.

A Driver Times Supportban a sofőr vezetési és pihenőidői a vezetőfülkébe épített, hétcolos monitoron tekinthetők át. A vezetők így közvetlenül a volán mögül kísérhetik figyelemmel ezen adatokat, jó előre megtervezve pihenőiket és a szabályok adta kereteken belül a lehető leghatékonyabban használva ki a vezetési időt. Amennyiben például a sofőr úgy dönt, hogy előírt 45 perces pihenőjét két, egy 15 és egy 30 perces részletben kívánja kivenni, a rendszer minden további nélkül alkalmazkodik ehhez.

A Driver Times Support – a Dynafleet, azaz a Volvo Trucks járműflotta-menedzsment rendszerének részeként – a sofőröknek nyújtott magas fokú biztonság mellett a szállítmányozó vállalatok számára fuvarfeladataik és az egyes útvonalak pontosabb tervezését és ellenőrzését is lehetővé teszi. A cég ugyanis az egyes sofőrök vezetési időit két évre visszamenőleg tároló Dynafleet portálról mindenkor egyértelműen láthatja, mely járművezetői állnak a vonatkozó szabályok megsértésének veszélye nélkül rendelkezésre egy-egy új megbízás teljesítésére.

A továbbfejlesztett Driver Times Support – amely a Dynafleet, azaz a Volvo Trucks flottamenedzsment rendszerének része – a vezetőfülkében elhelyezett monitoron jelzi, mikor jött el a megállás és a pihenő ideje

A Driver Times új változata az új Volvo FH, Volvo FM és Volvo FMX sorozatokhoz kapható. A Dynafleet rendszere olyan szolgáltatásokat is kínál, amelyek különböző módokon könnyítik az üzemanyag-fogyasztás mérséklését, illetve a szállítás hatékonyságának növelését. A Driver Times Support mobiltelefonos alkalmazás formájában is rendelkezésre áll, jelenleg az iPhone, rövidesen pedig az Android rendszerű készülékekhez is.

A Dynafleet jelenleg Európában, Brazíliában, Ausztráliában és Dél-Afrikában vehető igénybe. A Dynafleet szolgáltatásait ez idő szerint mintegy 59 ezer előfizető használja.

Kommentek

  • HakapesziM

    Köszi, sokra megyünk vele. Most már csak elegendő parkoló kéne. Akkor lenne ez jó, ha este nyolc után nem az ötödik parkolóban találnék helyet – ha egyáltalán – mikor már túlléptem az időmet. Én szívok, én idegeskedek, én vezetek álmosan, én dolgozom túl. És még a végén kit büntetnek meg miatta: engem.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Egészen az évtized végéig dolgozhatunk a sógoroknak

Új üzletet ütött nyélbe a győri Rába Zrt., mely egy bécsi gyár számára szállíthat hegesztett járműszerkezeteket.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.