Szól a kamion, ha pihenni kell

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.05.17. 12.00

Mostantól jóval egyszerűbbé válik a vezetési és pihenési idők meghatározása. A Volvo új fejlesztése megmutatja, mikor jött el a kötelező megállás ideje.

A teherautó-vezetők számára nem csupán munkájuk elvégzése és a biztonságos közlekedés érdekében fontos a megfelelő pihenőidők betartása, hanem jogszabály is kötelezi őket erre. A vezetési időkre vonatkozó európai szabályzat azonban igen széleskörű és komplex rendszer, amely a munkanapokon belüli rövid megállások rendjét éppúgy meghatározza, mint a teljes szabadnapokét vagy akár hetekét.

A Driver Times Supportban a sofőr vezetési és pihenőidői a vezetőfülkébe épített, hétcolos monitoron tekinthetők át. A vezetők így közvetlenül a volán mögül kísérhetik figyelemmel ezen adatokat, jó előre megtervezve pihenőiket és a szabályok adta kereteken belül a lehető leghatékonyabban használva ki a vezetési időt. Amennyiben például a sofőr úgy dönt, hogy előírt 45 perces pihenőjét két, egy 15 és egy 30 perces részletben kívánja kivenni, a rendszer minden további nélkül alkalmazkodik ehhez.

A Driver Times Support – a Dynafleet, azaz a Volvo Trucks járműflotta-menedzsment rendszerének részeként – a sofőröknek nyújtott magas fokú biztonság mellett a szállítmányozó vállalatok számára fuvarfeladataik és az egyes útvonalak pontosabb tervezését és ellenőrzését is lehetővé teszi. A cég ugyanis az egyes sofőrök vezetési időit két évre visszamenőleg tároló Dynafleet portálról mindenkor egyértelműen láthatja, mely járművezetői állnak a vonatkozó szabályok megsértésének veszélye nélkül rendelkezésre egy-egy új megbízás teljesítésére.

A továbbfejlesztett Driver Times Support – amely a Dynafleet, azaz a Volvo Trucks flottamenedzsment rendszerének része – a vezetőfülkében elhelyezett monitoron jelzi, mikor jött el a megállás és a pihenő ideje

A Driver Times új változata az új Volvo FH, Volvo FM és Volvo FMX sorozatokhoz kapható. A Dynafleet rendszere olyan szolgáltatásokat is kínál, amelyek különböző módokon könnyítik az üzemanyag-fogyasztás mérséklését, illetve a szállítás hatékonyságának növelését. A Driver Times Support mobiltelefonos alkalmazás formájában is rendelkezésre áll, jelenleg az iPhone, rövidesen pedig az Android rendszerű készülékekhez is.

A Dynafleet jelenleg Európában, Brazíliában, Ausztráliában és Dél-Afrikában vehető igénybe. A Dynafleet szolgáltatásait ez idő szerint mintegy 59 ezer előfizető használja.

Kommentek

  • HakapesziM

    Köszi, sokra megyünk vele. Most már csak elegendő parkoló kéne. Akkor lenne ez jó, ha este nyolc után nem az ötödik parkolóban találnék helyet – ha egyáltalán – mikor már túlléptem az időmet. Én szívok, én idegeskedek, én vezetek álmosan, én dolgozom túl. És még a végén kit büntetnek meg miatta: engem.

Csökken az üzemanyag ára

Szerdán megáll az üzemanyag árának emelkedése, sőt a gázolaj még olcsóbb is lesz.

Elegáns lett a legújabb Forma-1-es autó

Sauber-csapat megmutatta 2017-es Forma-1-es modelljét, a C36-ost. A svájci alakulat jubileumi festéssel ünnepli 25. F1-es idényét.

A Lada nyugati hódításának nyomát fotózták Magyarországon

Ha ez a Zsiguli mesélni tudna! Biztos kalandos út vezetett a szovjet gyárból Angliába, majd valahogy a magyar utakra.

F1: 2020-ig maradnak a Mercedes-főnökök

A Mercedes-csapat két vezetője, az elnök Niki Lauda és a csapatfőnök Toto Wolff szerződést hosszabbított.

Tíz dolog, ami mindig legyen az autódban

Ha nem csak a boltba szaladunk el vagy a szomszéd településre, akkor nem árt, ha ez a tíz dolog bent van az autóban, így nem érhet minket túl sok meglepetés.

F1: Hamilton nem akar nyílt lapokkal játszani

Lewis Hamilton azt kérte a Mercedestől, hogy hagyjanak fel a pilóták vezetési adatainak megosztásával, szeretné, ha megtarthatná a titkait.

Komoly baj van a magyar jogosítványok megújításánál

Nem minden háziorvos végzi el az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványok megújításakor, holott erről 2015 óta jogszabály rendelkezik.

Folyik a benzin a BMW villanyautójából

Átfogó visszahívást kezdeményezett a BMW az USA-ban, vélhetően globális folytatása is lesz az ügynek. Az i3-as városi villanyautók hatótávolság-növelőjével van gond.

Beelőzi a BMW M5-öt az Alpina B5!

Az új generációs BMW 5 sportverziója még távolról sincs kész, a márka legfőbb tunere, az Alpina azonban heteken belül bemutatja a maga M5-gyilkosát.

Ford egy BMW és egy Mercedes ellen

Három vadorzó turbómotorral, 500 Nm körüli nyomatékkal. BMW M2, Ford Focus RS, Mercedes A 45 AMG: melyik a leggyorsabb, a legszórakoztatóbb, vagy egyszerűen a legjobb?

Ezek a világ leginkább tiszteletre méltó autógyártói

A Fortune magazin évről évre felállítja az ötven leginkább nagyra becsült nagyvállalat globális rangsorát. Az autógyártók nem képviseltetik magukat nagy számban.

Ömlik a kínai Audi

A Volkswagen felfuttatja az Audi gyártását Kínában. Elsősorban hibrid és elektromos hajtású modellekkel bővítik majd a kínálatot.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.