Szól a kamion, ha pihenni kell

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.05.17. 12.00

Mostantól jóval egyszerűbbé válik a vezetési és pihenési idők meghatározása. A Volvo új fejlesztése megmutatja, mikor jött el a kötelező megállás ideje.

A teherautó-vezetők számára nem csupán munkájuk elvégzése és a biztonságos közlekedés érdekében fontos a megfelelő pihenőidők betartása, hanem jogszabály is kötelezi őket erre. A vezetési időkre vonatkozó európai szabályzat azonban igen széleskörű és komplex rendszer, amely a munkanapokon belüli rövid megállások rendjét éppúgy meghatározza, mint a teljes szabadnapokét vagy akár hetekét.

A Driver Times Supportban a sofőr vezetési és pihenőidői a vezetőfülkébe épített, hétcolos monitoron tekinthetők át. A vezetők így közvetlenül a volán mögül kísérhetik figyelemmel ezen adatokat, jó előre megtervezve pihenőiket és a szabályok adta kereteken belül a lehető leghatékonyabban használva ki a vezetési időt. Amennyiben például a sofőr úgy dönt, hogy előírt 45 perces pihenőjét két, egy 15 és egy 30 perces részletben kívánja kivenni, a rendszer minden további nélkül alkalmazkodik ehhez.

A Driver Times Support – a Dynafleet, azaz a Volvo Trucks járműflotta-menedzsment rendszerének részeként – a sofőröknek nyújtott magas fokú biztonság mellett a szállítmányozó vállalatok számára fuvarfeladataik és az egyes útvonalak pontosabb tervezését és ellenőrzését is lehetővé teszi. A cég ugyanis az egyes sofőrök vezetési időit két évre visszamenőleg tároló Dynafleet portálról mindenkor egyértelműen láthatja, mely járművezetői állnak a vonatkozó szabályok megsértésének veszélye nélkül rendelkezésre egy-egy új megbízás teljesítésére.

A továbbfejlesztett Driver Times Support – amely a Dynafleet, azaz a Volvo Trucks flottamenedzsment rendszerének része – a vezetőfülkében elhelyezett monitoron jelzi, mikor jött el a megállás és a pihenő ideje

A Driver Times új változata az új Volvo FH, Volvo FM és Volvo FMX sorozatokhoz kapható. A Dynafleet rendszere olyan szolgáltatásokat is kínál, amelyek különböző módokon könnyítik az üzemanyag-fogyasztás mérséklését, illetve a szállítás hatékonyságának növelését. A Driver Times Support mobiltelefonos alkalmazás formájában is rendelkezésre áll, jelenleg az iPhone, rövidesen pedig az Android rendszerű készülékekhez is.

A Dynafleet jelenleg Európában, Brazíliában, Ausztráliában és Dél-Afrikában vehető igénybe. A Dynafleet szolgáltatásait ez idő szerint mintegy 59 ezer előfizető használja.

Kommentek

  • HakapesziM

    Köszi, sokra megyünk vele. Most már csak elegendő parkoló kéne. Akkor lenne ez jó, ha este nyolc után nem az ötödik parkolóban találnék helyet – ha egyáltalán – mikor már túlléptem az időmet. Én szívok, én idegeskedek, én vezetek álmosan, én dolgozom túl. És még a végén kit büntetnek meg miatta: engem.

34 évet vezetett jogosítvány nélkül a magyar férfi

Próbálkozott a vizsgával, végül nem jött össze, így 34 évig vezetett jogsi nélkül, most kapták el a rendőrök.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Önvezető autóban gondolkozik az Apple

Komolyan gondolkozik az önvezető autó fejlesztésén az Apple, de ehhez a hatóságok és a többi fejlesztő segítsége is szükséges lesz.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Csak egy darab készült ebből a Ferrariból

Dr. Rick Workman nem szeretett volna olyan Ferrarit, amilyen bárkinek lehet, inkább felkérte az olasz gyártót, hogy építsenek egyet csakis neki.

Jelentősen drágulhat az üzemanyagok ára

Akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyagok ára a jövő héten a piaci változások alapján.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.