Gázban utazik az Iveco

Iveco Stralis CNG

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.05.15. 12.00

Az Iveco továbbra is nagy jövőt lát a CNG-hajtásban, amit jól tükröz, hogy nemrég piacra dobta Stralis Euro 6-os motorral szerelt gázüzemű változatát.

Az Iveco hosszú ideje dolgozik földgázhajtású modellkínálatának fejlesztésén, elsősorban olyan iparágak szállítási feladatainak ellátására, mint az áruszállítás, a rövid vagy hosszú távú logisztika és a hulladékgyűjtés és -szállítás. Az olasz gyártó nemrég bejelentette, hogy piacra dobja a Stralis modellcsalád új, Euro 6-os, CNG-vel hajtott változatait.

A két- illetve háromtengelyes járműveket és kéttengelyes nyergesvontatókat kínáló alternatív üzemanyaggal hajtott modellcsalád változatai azon a szerelősoron készülnek Madridban, ahol a dízelüzemű járművek is.  A 270-330 közötti teljesítménnyel rendelkező Cursor 8-as erőforrásokhoz 16 sebességes manuális ZF-sebességváltót, illetve egy hidraulikus nyomatékváltóval rendelkező hatsebességes automatikus Allison váltót kínál. A CNG-hajtású Stralis modellek üzemanyagtartályainak űrtartalma 400 és 1300 liter között változik, de a megrendelők számos tartályelrendezés közül választhatnak.

-130 fokra hűtött földgáz

Az új Euro 6-os motorokkal szerelt Stralisokat az Iveco cseppfolyósított földgázüzemű (LNG) változatban is kínálja, melynek hatótávolsága 750 kilométer. Ez a nyergesvontató az alapfelszereltség részeként 4 darab 70 literes CNG-tartállyal és egy 525 literes, hőszigetelt LNG-tartállyal rendelkezik. A földgázt a rendszer cseppfolyós halmazállapotban -130 °C hőmérsékleten és 9 bar nyomás mellett tárolja, majd a motorba történő befecskendezés előtt gáz halmazállapotúvá alakítja.

A CNG-vel hajtott változatok ugyanazt az ergonómiát kínálják, mint a hagyományos üzemű Stralis modellek

Az Iveco az egyetlen olyan európai gyártó, amely továbbfejlesztette a CNG-technológiát használó modelljeit. Az új Euro 6-os, FPT Industrial motorokat sztöchiometrikus égés, azaz a levegő és az üzemanyag kémiailag kiegyensúlyozott aránya, 100%-os földgázhajtás, valamint Otto-ciklus jellemzi, ahol a gyújtógyertyák gyújtják be a hengerenként két befecskendező által bejuttatott üzemanyagot. A kipufogógázt egy szabványos, passzív, hármas hatású katalizátor kezeli, ezért nincs szükség további adalékanyagok alkalmazására. Az Iveco eddig összesen 12 000 CNG-üzemű járművet értékesített, amelyből csak 2013-ban 2000 darabot helyeztek forgalomba. Az első LNG-s Stralisok a hónap elején álltak forgalomba Olaszországban.

Kommentek

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.