Könyvtárbusz a Télapó hazájából

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.05.12. 12.00

Egyre kevesebben olvasnak könyveket Európában, ennek dacára északi rokonaink újraélesztették a könyvtárbuszok közlekedését.

A finn fővárostól, Helsinkitől nem messze található városkában, Heinolában jól meg kell nézni, milyen buszra száll fel az ember. Könnyen lehet ugyanis, hogy olyan jármű gurul be a megállóba, amelyen nemhogy ülőhely, de még székek sincsenek. A Heionola és Hartola között  közlekedő buszon 5000 könyv és magazin várja a lelkes olvasókat.

A finn könyvtárbusz külsőre megszólalásig olyan, mint a többi városközi viszonylatokon közlekedő jármű. Az avatatlan szem számára mindössze az első ajtó hiánya tűnhet fel. Azt ugyanis az átalakítás során eltüntették azért, hogy a rendes könyvtárakban használatos pultot alakíthassanak ki.

Az autóbusz belseje viszont olyan, mint egy városi könyvtár valamelyik olvasóterme. Igaz, itt nincsenek végeláthatatlan hosszúságú könyvespolcok, mivel csak a kocsitest két oldalába szereltek be bútorokat. A jármű teljes hosszát padlószőnyeg borítja (kivéve az ajtó előtti peronrészt), ami ugyancsak eltérés a jármű eredeti állapotához képest.

A könyvtárbusz sofőrje, Jari Elfvengren szerint buszának csak kedves látogatói vannak, akiknek akár sms-t is ír, ha valamilyen oknál fogva el kell halasztania útját Hartolába. Persze ilyenre nem nagyon van példa, ugyanakkor az érdeklődést jól tükrözi, hogy a két város közötti, mintegy 80 kilométeres távon 14-szer áll meg átlagosan. Nem csoda, ha így legalább 5 órába telik, mire megteszi az utat.

Finnország ritkán lakott országnak számít Európában, ezért néhány évvel ezelőtt az állam úgy döntött, támogatja az önkormányzatokat abban, hogy saját fenntartású bibliotékáik szolgáltatásait könyvtárbuszokkal egészítsék ki. Ennek köszönhetően azok is kölcsönözhetnek könyveket, akik nem a nagyobb városokban, községeben, hanem azok vonzáskörzetében található falvakban élnek.

Finnországban jelenleg több ehhez hasonló könyvtárbusz közlekedik előre meghatározott útvonal és menetrend szerint, és a hálózat egyre csak fejlődik. Az úgynevezett “biblobuszok” elindítása hazánkban is terítékre került néhány évvel ezelőtt. Ennek eredményeképpen tavaly és idén is forgalomba álltak olyan teherautók, melyek szerelvényében könyvtárat alakítottak ki.

Kommentek

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Egészen az évtized végéig dolgozhatunk a sógoroknak

Új üzletet ütött nyélbe a győri Rába Zrt., mely egy bécsi gyár számára szállíthat hegesztett járműszerkezeteket.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.