Speciális mentőautók koraszülött-mentésre

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.04.30. 12.00

Két vadonatúj mentőautóval gazdagodott a hazai koraszülött-mentés. A Sprintereket cégek és magánszemélyek adományaiból vásárolták.

Két, összesen közel 74 millió forint értékű, a szakszerű koraszülött-mentéshez elengedhetetlenül szükséges felszereléssel kibővített mentőautót vehetett át a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány tegnap Budapesten. A speciális járműveket adományokból és az SZJA 1%-ból befolyt összegből vásárolta az alapítvány. A két mentő május 8-án áll szolgálatba a nyíregyházi és zalaegerszegi koraszülött-mentő centrumoknál.

“Munkánkhoz elengedhetetlenül fontosak az adományok, melyeket ezúton is szeretnénk megköszönni a minket támogató magánszemélyeknek és cégeknek. Az egyik mentőautót a személyi jövedelemadó bevallás során felajánlott 1%-ból befolyt összegből vásároltuk meg, melyet az elmúlt 3 évben gyűjtöttünk össze. A másikat hazai cégek felajánlásaiból, melyek közül a Szerencsejáték Zrt-t, a Tesco Global Áruházak Zrt-t  és a UPC Magyarország Kft-t mindenképpen szeretném kiemelni” – mondta el dr. Gárdos László, a  Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány elnöke.

Harc az idővel

90 000 szülésre évente mintegy 8000 korszülés jut ma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy majdnem minden 11. gyermek koraszülöttként jön világra. Különösen nehéz helyzetben a vidéki kistelepüléseken élők vannak, ahonnan sokszor nehéz időben eljutni olyan kórházba, ahol a súlyos állapotú koraszülötteket el tudják látni. Ilyenkor hárul hatalmas feladat a koraszülött-mentőkre.

Finn-magyar fejlesztés

A két, hathengeres, 190 lóerős motorral és hétfokozatú automata váltóval szerelt Mercedes Sprintert a finn cég, a Profile Vehicles Oy kistarcsai üzemében alakították át. A járműben elől két személy utazhat, hátul pedig ugyancsak két ülést helyeztek el. Ezenkívül a kocsitestben számos gyógyszer, illetve kötszer és egyéb egészségügyi eszköz elhelyezésére alkalmas rekeszt alakítottak ki, az egyik elhúzható ajtónál pedig egy speciális újraélesztő asztalt is beépítettek. Az alapítvány és a Profile közös fejlesztésének előnye, hogy fűthető, ennek köszönhetően egy sürgős beavatkozás esetén a koraszülött újraéleszthető, állapota pedig stabilizálható. A fűthetőségre azért van szükség, mert a koraszülött testhőmérséklete nagyon gyorsan leesik.

Az első mobil, noninvazív lélegeztető
Az egyik mentőautóba, szintén a személyi jövedelemadós felajánlásokból befolyt összegnek köszönhetően egy intenzív szállítóinkubátor és egy neonatális lélegeztetőkészülék is került, melynek összértéke mintegy 12,7 millió Forint. “Ezek a készülékek hatalmas segítséget jelentenek munkánkhoz. A szállító inkubátor az USA-ban a leggyakrabban (légi mentésre is) használt intenzív inkubátor. A lélegeztető pedig egy nagyon nagy tudású, gyakorlatilag a Perinatális Intenzív Centrumokban folyamatos (nem csak pár órás szállításra) használtra is alkalmas, modern készülék. Itthon ez az első olyan transzport lélegeztető, mely a noninvazív (“gyengéd”, nem agresszív) lélegeztetésre is alkalmas üzemmódokra képes” – jegyezte meg az elnök.

Magyarországon 2002 óta létezik szervezett koraszülött-mentés. A babákat eddig több mint tízéves mentőautókkal szállították, melyek a maguk idejében modern járműveknek számítottak, azonban ezek ma már elavultnak tekinthetők. A következő években további új mentők forgalomba állítását tervezik, melynek köszönhetően mind a nyolc magyarországi koraszülött-centrumba modern, a kor kihívásainak megfelelő járművek szállíthatják a babákat.

Forrás: Vezess

Kommentek

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes úja autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.