Több gázüzemű jármű az utakon

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2014.04.21. 21.00

Egy amerikai kutatás szerint a következő évtizedre világszerte megduplázódhat a gázüzemű járművek száma.

A Navigant Research által készített tanulmány szerint a gázzal hajtott közepes- és nehéz teherbírású járművek száma 1,5 millióról 3,7 millióra emelkedhet 2022-re. Az amerikai intézet arra alapozza előrejelzését, hogy a fejlett bányászati, valamint vezetéképítési technológiának köszönhetően a sűrített, vagy cseppfolyósított földgáz jelenleg lényegesen versenyképesebb a fosszilis energiahordozóknál, mint egy évtizeddel ezelőtt. Mindamellett a flottaüzemeltetők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a gazdaságosabb, valamint környezetkímélőbb üzemanyag iránt.

“A gázzal hajtott haszonjárművek elterjedését négy fontos tényező segíti. Ezek között van a kedvező üzemanyag-felhasználás, a járművek megnövelt hatótávolsága, a környezetvédelmi előnyök, valamint a töltőhálózat rohamos fejlődése.” – jegyezte meg a kutatás kapcsán Dave Hurst, a Navigant Research vezető kutatója. A tanulmány arra is rámutat, hogy habár a gázzal hajtott haszonjárművek piaca erősen függ a gazdasági helyzettől egyes modellekre már most jelentős igény jelentkezik. Ilyen például a kukásautók, a taxik, valamint a városi autóbuszok piaca.

A jelentés szerint a gázüzemű járművek aranya elsősorban olyan szegmensekben növekedhet a jövőben, melyekben amúgy is sok üzemanyagot használnak fel az üzemeltetők. A Navigant Research ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az alternatív üzemanyagok előnye a hagyományos tüzelőanyagokkal szemben további adókedvezményekkel növelhető.

Forrás: Navigant Research

Kommentek

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.